Sengångarhannen Annika har stora förväntningar på sig.
Sengångarhannen Annika har stora förväntningar på sig.

Ny sengångarhanne till Universeum

ANNONS
|

Han är av rätt art och i rätt ålder, och om det vill sig väl så tänder det till mellan sengångarhonan Tallina och nya hannen Annika, som kom till Universeum i torsdags förra veckan.

Just nu är han i karantän, men beräknas att flytta in i ett helt nytt tropiskt hägn tillsammans med sengångarhonan Tallina och tukanerna George och Georgina i juni.

- Han är en ny hanne till Tallina, eftersom den förre hannen Terje var av fel sengångarart. Vi hoppas förstås att det kommer att tända till mellan dem, men med dessa djur handlar det inte om speed-dating, säger Jan Westin, vetenskaplig ledare och zoolog på Universeum.

ANNONS

Att nya sengångarhannen heter Annika, beror på att han könsbedömdes som en hona när han föddes på Stuttgarts zoo. Därefter flyttade han till Twycross zoo i England, där en hanne väntade på en sengångarhona.

- Det gick inte så bra. Eftersom båda var hannar kom de inte så bra överens. Ingen förstod varför, förrän man förstod att Annika i själva verket var en hanne, säger Jan Westin.

Vilket visade sig vara lyckligt för Universeum, efter besvikelsen med förre sengångarhannen Terje.

Intet ont om honom, men han visade sig vara av arten Hoffmans tvåtåiga sengångare och Tallina var av arten Linnés tvåtåiga sengångare. Därför gick alla försök att para de tu snett.

Terje fick i stället flytta till honan Lillian på Skansen.

Enligt Östermalmsnytt drabbades Skansen av sötchock när hon födde tvillingar tidigare i år.

Ska sengångaren som är en hanne fortsätta att heta Annika?

- Vi får väl döpa om honom, till Hannika kanske, säger Jan Westin.

ANNONS