Ny norrskensnatt – se läsarbilderna

På måndagskvällen dök ljusfenomenet återigen upp på himlen och läsarbilder strömmade in från olika platser i Västsverige. Men himlen lyste inte bara grönt – utan även rosa och röda skimrande band dök upp. Se läsarbilderna här.

ANNONS
|

På söndagskvällen överöstes sociala medier och GP:s mejlkorg med bilder på det dansande norrskenet över Västsverige. På måndagskvällen syntes återigen fenomenet på himlen – och GP öppnade chatten för alla läsarbilder som trillade in.

Vad är norrsken?

Kortfattat är norrsken när laddade partiklar, eller solvindar, dras till magnetfält. Väl i atmosfären kraschar partiklarna in i molekyler och frigör energi i form av ljuset vi ser, oftast i färgerna rött och grönt. Trots att det är vanligast förekommande nära polerna finns det tillfällen då norrsken är synligt även på lägre breddgrader.

Att förutsäga exakt när norrsken inträffar är dock inte lätt. Det berättade Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, tidigare under dagen. I regel kan man bara med viss säkerhet blicka två till tre dagar in i framtiden.

ANNONS

– Och skulle jag gissa är det nog bara i dag (måndag) det finns en bra chans till norrsken igen, sade han.

– Det behöver inte betyda att det blir synligt, men förutsättningarna är jämförbara med igår.

Eric Stempels, professor vid Uppsala universitet.
Eric Stempels, professor vid Uppsala universitet. Bild: Mikael Wallerstedt

Undvik kikaren

Pessimisten kanske tänkte att molnen skulle vara i vägen som vanligt, men SMHI konstaterade att det fanns stora chanser till att se norrsken även här i Göteborgsområdet.

– Vad vi kan se är det övervägande klart väder kommande kväll och natt, så möjligheterna för att se norrsken är goda, sade meteorologen Linus Karlsson under dagen.

Så vart skulle man ta sig för att se det vackra norrskenet, enligt Eric Stempels?

– Till en plats där man har en mörk himmel norrut och en låg horisont. Och använd inte kikare eller något sådant – det här är något man bäst upplever med blotta ögat, sade han.

LÄS MER:Här är tipsen för bästa norrskensbilderna

LÄS MER:Norrsken över Västsverige – skicka in din bild

ANNONS