Nu står det pampiga Lorensbergsbygget färdigt

Den omtalade villan på en av Göteborgs mest exklusiva adresser är nu färdigbyggd. Husbygget har varit en del i det politiska spelet om den klassiska stilens vara eller inte vara. Nu står det pampiga bygget färdigt – och så blev det.

ANNONS
|

Huset ligger i ett av Göteborgs mest exklusiva områden, i Lorensbergs villastad, på Ekmansgatan 5. Fastigheten som även är känd som ”skeppsredarhusen” ligger ett stenkast från Götaplatsen och är byggd av TB-gruppen samt ritat av Inobi och Albert Svensson.

För några år sedan gick en politisk majoritet emot det tidigare förslaget och beslutade om att nybygget skulle ritas i klassisk stil. Något som går i linje med kringliggande byggnader präglade av 20-talsklassicism och nationalromantisk stil.

Debatt om ”fula” nybyggen blev valfråga

GP har tidigare rapporterat om huset i samband med diskussionerna om vilken stil Göteborgs nyproduktioner ska byggas i.

Att göteborgarna vill ha vacker och klassisk arkitektur kan ha många förklaringar men att debatten om att nyproduktion har varit het i flera år råder det inga tvivel om. Inte minst på sociala medier där åsikter kring ”ful” nybyggnation inte har gått någon förbi. En debatt som har blivit en valfråga.

ANNONS

Socialdemokraterna ville 2020 skärpa kontrollen över arkitekturen i Göteborg genom ett ”historiskt arkitekturlyft” som partiet kallar det. En av de tre punkterna i förslaget lyder: ”Staden ska göra en undersökning av göteborgarnas arkitekturpreferenser. Resultatet ska sedan ligga till grund för stadens framtida stadsutveckling.”

Moderaterna presenterade ett vallöfte i maj i år som innebar att om Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister lovar Moderaterna att invånarna ska få större inflytande över vilken stil nyproduktioner byggs i.

LÄS MER:Bygg mer traditionellt vackert - funktionalitet är inte allt

LÄS MER:Socialdemokraterna vill stoppa ”glaslådorna” och bygga klassiskt i Göteborg

ANNONS