Nu öppnar sommartorget på Stigbergstorget

För andra året i rad ska bilarna bort från Stigbergstroget och Allmänna vägen. Istället fyller man utrymmet med uteserveringar och utehäng.
I år blir det dessutom en stor markmålning som ska sätta färg på sommartorget.

ANNONS
|

I samverkan med BID Stigberget, en lokal samverkansförening, gör Göteborgs stad återigen om Stigbergstorget till område för sommarhäng. Parkeringsplatserna försvinner och på delar av allmänna vägen begränsas biltrafiken när området omvandlas till sommartorg och sommargata.

Det är andra året som platsen piffas upp inför sommaren och det var enligt Ulrika Åkerlind, utvecklare för offentlig plats på trafikkontoret och projektledare för sommargatorna, inte ett svårt val att återvända till Stigbergstorget.

– Det är ett område med många fotgängare och cyklister under hela året, så grunden finns redan för att skapa mervärde. Vi kan intensifiera det som redan finns.

ANNONS

Stor gatumålning planeras

För det mesta är konceptet samma som förra sommaren, men det blir några förändringar. Det blir fler allmänna sittplatser och det blir fler uteserveringar nu när Moreno är färdigfixat.

Det största skillnaden är att hela parkeringsområdet vid Stigbergstorget kommer få färg. Göteborgskonstnären Frida Clerhage ska måla en gatumålning med havstema.

– Det tror jag kan tillföra ännu mer av en wow-upplevelse, säger Ulrika Åkerlind.

Gatumålningen kommer dock komma på plats först i maj, så även om sommartorget och sommargatan officiellt öppnar under fredagen är arbetet inte helt klart.

– Torget kommer vara lite under förändring i ett par veckors tid. Under tiden målningen kommer på plats kommer det spärras av lite etappvis, säger Ulrika Åkerlind.

Kan blir en återkommande inslag i staden

Efter förra sommaren gjordes en utvärdering av satsningen och det positiva resultatet hjälpte till att motivera en återkomst.

– Vi fick övervägande positiva reaktioner, att det var rent och snyggt och kring den allmänna upplevelsen på platsen. Det är ju även sådant som låg till grund till att vi valde att fortsätta ha sommargata och sommartorg här, säger Ulrika Åkerlind.

Enligt henne är det inte omöjligt att detta bli ett återkommande inslag i Majorna, även under kommande somrar.

– Om det fortfarande upplevs som något positivt av de som rör sig där kommer vi väl troligtvis fortsätta. Men det beror på vilket uppdrag vi får från politiken också men trenden går generellt år det hållet, att man vill ha mer sommargator, säger Ulrika Åkerlind.

ANNONS

Göteborgs sommargator 2023

Andra Långgatan, mellan Linnégatan och Värmlandsgatan.

2 maj till 30 september blir en del av gatan till en gågata och uteserveringar tar över trottoarerna.

Tredje Långgatan, mellan Linnégatan och Nordhemsgatan.

2 maj till 30 september blir det gågata.

Stigbergstorget och Allmänna vägen ner till Delawaregatan.

28 april till 29 september parkeringen tas bort för uteserveringar, sittplatser och planteringar. Biltrafiken begränsas på Allmänna vägen.

Teatergatan, mellan Vasagatan och Engelbrektgatan.

3 maj till 30 september tas parkeringsplatser utmed ena sida bort och görs om till gångbana och sittplatser. Trottoaren tas över av uteserveringar.

Brahegatan, mellan Artillerigatan och Götaholmsgatan.

4 maj till 30 september försvinner parkeringar och obehörig biltrafik blir förbjuden. Det sätts även dit allmänna sittmöbler, grönska och uteserveringar.

Kungsgatan, mellan Ingenjörsgatan och Lasarettsgatan.

1 april till 31 oktober blir det grönska, sittmöjligheter, uteserveringar och bättre gångstråk.

LÄS MER:Göteborgsfamiljen serverar drinkar till frukost på flera barer

LÄS MER:Centern i Göteborg vill ha kulturljudzoner

LÄS MER:Stigbergstorget – drogkvarteret som blev Göteborgs nya trendområde

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS