Nu kan Eser röra sin högerarm

Beslutet från Ivo har kommit. Vården brast under Adiles graviditet och förlossning. Nu har sonen Eser hunnit bli ett år. – Varje gång han skrattar glömmer jag allt vi har varit med om, säger pappa Yusuf Hasyilmaz.

ANNONS
|

Eser springer ut i hallen och får tag i två gymnastikskor, nästan trettio nummer för stora. Han ställer skorna på golvet, sätter fötterna i dem och går med försiktiga steg ut i vardagsrummet. Yusuf Hasyilmaz hjälper sonen upp när han ramlar.

– Vi har haft tur, egentligen har vi haft otrolig tur, säger han.

Esers mamma Adile har svårt att prata om det som hänt, och låter Yusuf berätta. När Eser föddes i mitten av april förra året hade Adile gått upp nästan 40 kilo i vikt, och var orolig för att sonen var för stor. Hennes rädsla för att föda var dokumenterad på flera ställen i hennes journal, och hon bad flera gånger om att få göra kejsarsnitt. Enligt Yusuf nekade personalen med hänvisning till att Adile hade fött ett barn tidigare, och att risken för allergi och astma var större för barn som fötts med kejsarsnitt.

ANNONS

Minnet av förlossningen en mardröm

Den 15 april sattes förlossningen igång på Östra sjukhuset. I 24 timmar försökte personalen med ballongmetoden, och därefter med dropp. När Esers huvud äntligen syntes tog det plötsligt stopp. Pojken hade drabbats av skulderdystoci, hans axlar hade fastnat. Risken för syrebrist var stor, och Eser satt fast i nästan elva minuter. Till slut lyckades vårdpersonalen få ut barnet. Han fick syrgas och hjärtmassage. Yusuf minns händelseförloppet som en mardröm.

– De hjärtpumpade honom i sju minuter. Jag tänkte att vad som helst fick hända, bara han kom tillbaka, säger Yusuf.

Till slut slog Esers hjärta. Han hade klarat sig utan hjärnskador, men fått en nervskada som gjort att han inte kan röra sin högra arm.

Ivo kritisk mot bemötandet

I beslutet från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, står att Adile inte fick sakkunnig och omsorgsfull vård under graviditet och förlossning. Vården utformades inte i samråd med henne, och hon visades inte omtanke och respekt. Föräldrarna har tagit emot beslutet med blandade känslor.

– Vi hade rätt från början, men jag önskar att vi inte hade haft det, säger Yusuf Hasyilmaz.

Han skulle vilja ha en personlig ursäkt från sjukhuset. Som det är nu framgår det inte vem som är ansvarig för det som hände, säger Yusuf.

ANNONS

– Om ingen är den som är ansvarig är det ju ingen som är den som har gjort fel. Då kan det hända igen.

Uppmärksammat Facebookinlägg

Efter förlossningen skrev Yusuf Hasyilmaz ett inlägg på Facebook om bemötandet i förlossningsvården. Över 200 personer reagerade på inlägget, och många beskrev egna upplevelser av svåra förlossningar.

– Man förstod att man inte är ensam, att man inte är den enda som drabbas. Sen blir man ännu mer ledsen, över att det är vanligt att det här händer, säger Yusuf Hasyilmaz.

Han vill prata om det familjen varit med om, för att rikta uppmärksamheten mot förlossningsvården, som han tycker behöver få mer resurser.

– Det är inte alla som gör fel, några gjorde jätterätt. Det är tack vare dem han lever i dag, säger Yusuf Hasyilmaz och ser på sonen som plockar upp ett leksakståg från golvet.

"Han knyter ihop vår familj"

Yusuf Hasyilmaz vill uppmana alla att stå på sig, och begära den vård de har rätt till. Sonen Eser mår bra i dag. Han använder främst sin vänsterarm, men har återfått mycket av rörelsen i högerarmen. Varje månad träffar han en läkare, som hjälper honom att arbeta med armen.

– Vi har fått fantastisk vård på habiliteringen, säger Yusuf.

ANNONS

Eser betyder mästerverk. Namnet är sammansatt av bokstäver från föräldrarna och de båda syskonens namn, berättar Yusuf.

– Han knyter ihop vår familj.

Fotnot: Adile vill inte medverka med namn och bild. Hon heter egentligen något annat.

ANNONS