Nu är regnbågsflaggan hissad

ANNONS
|

Vid lunchtid på onsdagen invigdes konst- och kulturfestivalen West Pride i Göteborg. Hela veckan kommer HBTQ vara i fokus.

På Gustaf Adolfs torg hissades regnbågsflaggan till tonerna av Maud Lindström som spelade gitarr och sjöng en finstämd sång med vass text om lesbisk kärlek.

Där var då ganska glest med folk, ett knappt hundratal på torget enligt GP.s utsända, men Tasso Stafilidis, som är verksamhetschef för festivalen var ändå på gott humör.

- Det känns helt fantastiskt! Det här är höjdpunkten av allt som West Pride gör under året

- Jag hoppas att vi ska kunna förändra ännu mer och lyckas få några fler personer som fortfarande är homofoba att känna av den kärlek som vi sprider under festivalen

ANNONS

Kommunalråden Thomas Martinsson (MP) och David Lega (KD) samt stadsdirektören Bengt Delang invigningstalade. David Lega bland annat om idrottsvärlden.

- Situationen är ohållbar på många håll i världen, även i idrottsvärlden. Stödet från tränare till HBTQ-personer är ofta obefintligt, sa kristdemokraten.

Verksamhetschefen Tasso Stafilidis påpekade:

- Fortfarande är det inget idrottslag som har anmält sig till regnbågsparaden nu på söndag.

Genom konst och kultur vill arrangörerna motverka diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet.

I Bältesspännarparken, eller Regnbågsparken som den kallas under de kommande dagarna, är förberedelserna i full gång.

Malin Finlöf som är platschef för Regnbågsparken är förväntansfull:

– Det går bra, peppar, peppar. Det är nu det är roligast, någon timme innan öppning. Ingen vet hur det ska bli och alla är spända och förväntansfulla.

I parken finns 30-tal utställare, bland annat RFSL, politiska partier och LO.

– Vi hoppas kunna skapa en trevlig och mysig festivalkänsla. Själv kommer jag inte ha tid att gå på några programpunkter, men jag ser fram emot att glida runt och se att allt fungerar, säger Malin Finlöf.

I RFSL:s tält knyter ordförande Kaj Heino färgglada tygstycken i taket.

– Pride behövs tyvärr. Det är bara ett tillfälle per år när vi nästan får vara i majoritet. Ett andrum för resten av året.

ANNONS

Han hoppas kunna ragga medlemmar, prata politik och dricka kaffe med trevligs besökare under veckan.

– Vi kommer också ordna filmvisning i Stenhammarsalen på lördag. "Call me kuchu" är en väldigt berörande film om HBTQ-aktivism i Uganda, säger Kaj Heino.

Bland programpunkterna under veckan finns allt ifrån diskussioner om BDSM, sadomasochism, till hur vårdpersonal bemöter regnbågsfamiljer som ska få barn.

Besökare kan också ta del av en hel del konstutställningar, bland annat fotoutställningen "An ordinary boy" av Ciprian Gorga, om könsbytaren André Olofsson.

På söndag avslutas Pride-veckan med Regnbågsparaden och Regnbågsgalan på Liseberg.

ANNONS