Under torsdagen såldes årets första makrillar på Göteborgs fiskauktion.
Under torsdagen såldes årets första makrillar på Göteborgs fiskauktion. Bild: Arkivbild

Nu är makrillen här

Ett vårtecken så gott som något annat. Under torsdagen såldes årets första makrillar på Göteborgs fiskauktion.
Priset?
450 kronor kilot.

ANNONS
|

Förra året var det den 26 april. I år såldes de första makrillarna nära en vecka tidigare då de första lådorna med de grönsvarta fiskarna landades på Göteborgs fiskauktion under torsdagsmorgonen.

Fångsten kom från den svenska båten GG173 och gick för 450 kronor kilot. Även en norsk båt lämnade två lådor, och priset för dem gick för 380 kronor kilot. Förra året gick de första makrillarna för 192 kronor kilot.

Makrillarna som såldes på fiskauktionen under torsdagen är fångade ute till havs. Än kan det kanske dröja ytterligare någon eller några veckor innan makrillen, som jagar sill, kommer riktigt kustnära.

ANNONS

Snart kommer fler

Göteborgs fiskauktion meddelar samtidigt att tillgången på den feta fisken kommer att öka successivt den kommande tiden.

Vilket vårtecken som verkligen innebär att våren är här är troligen högst personligt. Ska man tro de verksamma nere i Göteborgs fiskhamn är det dock först när den första makrillen är fångad som våren i Göteborg är här på riktigt.

Makrill

Om vintern lever makrillen i Skagerraks och nordöstra Nordsjöns djupare vatten. I början av lekperioden flyttar den i stora stim från norra Nordsjön inledningsvis i väster innan den flyttar söderut längs Skottlands och Irlands västkust.

Lekmigrationen mot centrala Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt börjar i april–maj. Efter leken omfördelas den i Nordsjön eller migrerar till närliggande vatten som Skagerrak, Kattegatt, Öresund, Bältet och västra Östersjön.

Makrill kan bli 20 år. Den kan bli upp till 60 cm och väga 3 kg, även om det är sällsynt.

Arten lever i den fria vattenmassan där den söker föda i stim nära ytan. Den tillhör de snabbaste och mest uthålliga simmarna. Födovalet varierar med ålder, plats och tidpunkt på året. Makrillen äter både djurplankton som hoppkräftor och krill men även fisk som tobis, sill, skarpsill och torsk.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS