I den här byggnaden, vid Medicinaregatans spårvagnshållplats, kan prover av det nya coronaviruset nu analyseras.
I den här byggnaden, vid Medicinaregatans spårvagnshållplats, kan prover av det nya coronaviruset nu analyseras. Bild: Jonas Lindstedt

Nu analyseras misstänkta fall av coronaviruset i Göteborg

Patienter som misstänks kunna vara smittade av det nya coronaviruset kommer framöver kunna få sina prover analyserade i Göteborg.

ANNONS
|

Det har varit ett högt tryck på Folkhälsomyndighetens laboratorium i Stockholm sedan utbrottet av det nya coronaviruset, covid-19. Samtliga provtagningar har skett på respektive infektionsmottagning, för att sedan skickas med akuttransport till Stockholm. Så har det fungerat – fram tills nu.

Framöver kommer nämligen åtta andra klinisk mikrobiologiska laboratorier också kunna analysera det nya coronaviruset. Bland annat Sahlgrenska universitetssjukhusets laboratorium i Göteborg, som redan börjat med sina analyser.

LÄS MER:Här är platsen med flest virus i Göteborg

Bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att det för tillfället inte finns någon smittspridning av det nya viruset i Sverige.

Cirka 150 misstänkta fall

Samtidigt ser myndigheten det som sannolikt att utbrottet i Kina kommer fortsätta. På så vis kan också fler fall komma till Sverige.

ANNONS

LÄS MER:Tror på fler coronafall i Sverige – men jämför med influensa

– Det var därför önskvärt med en utökad analyskapacitet över landet, inte minst för att korta tiderna för transport av patientprover men också för att det är önskvärt att regionerna själva har kapacitet och beredskap att utföra diagnostik, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Omkring 150 personer som misstänkts kunnat bära på smittan har hittills provtagits i Sverige. Ett provsvar har varit positivt. Samtidigt har det den senaste tiden diskuterats ifall andra än Folkhälsomyndigheten skulle kunna analysera proverna. Något som nu alltså blir verklighet.

LÄS MER:Stor skillnad i kommunikation om coronaviruset

LÄS MER:Socialminister Lena Hallengren (S): "Vi måste ha beredskap för vi vet aldrig vad som händer"

Kan också analyseras i Skövde

Utöver laboratoriet i Göteborg kommer ytterligare ett laboratorium i Västra Götalandsregionen kunna analysera prover av covid-19: Unilabs i Skövde.

Dessutom kommer viruset kunna diagnostiseras på klinisk mikrobiologiska laboratorier i Halmstad, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro.

LÄS MER: Coronaviruset: Dödsfall räknades två gånger

Folkhälsomyndigheten kommer att fortsätta med analyser på sitt laboratorium i Stockholm, och de laboratorium som nu får möjligheten kommer att fokusera på prover från sin egen region. Alla laboratorier kommer att rapportera in antalet provtagna till Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten kommer tills vidare också att få eventuella positiva prover skickade till sig för konfirmering.

Fakta: Detta ska du göra om du uppvisar symptom

Symptomen för det nya coronaviruset är luftvägssymptom, feber och hosta. Har du dessutom varit i ett område där det förekommer smittspridning under de senaste 14 dagarna, uppmanas du att kontakta vården.

Områdena som just nu anses vara berörda är: Provinser tillhörande Kinas fastland, Hongkong, Iran, Sydkorea och norra Italien. Har du träffat en person som är bekräftat smittad av det nya coronaviruset räknas du också till denna grupp.

Det är väldigt viktigt att du inte går direkt till en akutmottagning eller vårdcentral, om du uppfyller ovanstående.

Du ska i stället ringa telefonnumret 1177. När du kommit fram beskriver du dina symptom, samt var du har varit, för sjuksköterskor på 1177 vårdguiden. De gör därefter en bedömning om du behöver komma i kontakt med din närmaste infektionsmottagning, och hjälper dig vidare.

Källor: Folkhälsomyndigheten, 1177 vårdguiden.

LÄS MER:Redo att möta coronaviruset – här kommer eventuella fall i Göteborg att hanteras

LÄS MER:Både corona och mässling på tapeten – så olika är virusen

ANNONS