Norrsken siktat över Göteborg – kan komma mer på söndag och måndag

Det mytomspunna norrskenet kunde siktas på flera håll över Göteborg under lördagskvällen – och i andra delar av landet.
Och chanserna är goda att det kommer att gå att se såväl under söndag som måndag kväll.
– Det går aldrig att lova något, men solen är väldigt aktiv just nu, säger norrskensentusiasten Carl Bergstrand.

ANNONS
|

Från flera håll kom på lördagskvällen kom rapporter om norrsken. En som fångade de blågröna ljusdraperierna på bild är Isabelle Magnusson i Gråbo.

– Det var himla fräckt, som strimmor som liksom rörde sig och försvann. Jag har varit i Norrland flera gånger men aldrig fått se det där. Det är ju typiskt, man åker ända dit och så ser man det istället hemma från verandan i Gråbo. Det var häftigt att se det såhär långt söderut, säger hon.

Norrskenet siktades på många håll i Göteborgstrakten, bland annat Hisingen, Angered, Västra Frölunda och Lerum.

Många rapporter kom också från skärgården.

ANNONS

SMHI fick också samtal från flera håll i landet där folk sett himlafenomenet.

– Det handlar ju egentligen inte om vädermeteorologi utan om astronomi, eller kanske i gränslandet – då det rör partiklar som slungas in i jordens atmosfär. Men vi har haft samtal från bland annat Jönköping och Östergötland. Det verkar varit synligt på många håll, säger meteorologen Linnea Rehn Wittskog på SMHI.

– Det är ju lite utanför mitt område, men jag har läst på lite och vi är inne i cykel där vi är på väg in i aktivitetsmaximum när det gäller norrsken.

Rätt väder för fler spaningar

Rent vädermässigt finns möjligheter att se norrskenet – ifall partiklarna åter träffar atmosfären.

– Ja, förutsättningarna finns. Under söndagskvällen kommer det att vara ganska klart väder kring Göteborg, med lite ökad molnighet under natten. Och även under måndag kväll ser det ganska klart ut.

Så frågan är då hur förutsättningarna är. Robert Cummings är astronom vid Onsala rymdobservatorium.

– Jag såg norrskenet själv under lördagskvällen när jag var på väg hem från en fest i inne i stan. Det händer typ aldrig att man ser norrskenet mitt i stan – dessutom när månen lyser.

Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium
Robert Cumming, astronom på Onsala rymdobservatorium Bild: J Sanchez

Han förklarar att han inte har en aktuell prognos för himlafenomenet, men förklarar vad det är vi ser:

ANNONS

– Det handlar om ljus från atomer och molekyler i luften som lyser för att de träffats av partiklar från solvinden. Det är extra mycket partiklar från solen nu. Solen är ganska aktiv nu och kommer att vara det under det närmaste halvåret – och det är vintertid med mörker, så det finns ganska goda chanser framöver.

Goda chanser på kort och längre sikt

En person som har koll på möjligheterna att se norrsken de närmaste dagarna är Carl Bergstrand, som driver sajten och Facebookgruppen Norrsken Sverige, och i dagarna kommit ut med boken ”Norrsken – den heltäckande handboken”.

– Det går aldrig att lova något, men solen är väldigt aktiv just nu. Och då är chansen större att den spottar ur sig partiklar som träffar jorden.

Själv missade han dock lördagens norrsken – på Gotland där han bor var det molnigt.

– Jag var ganska kreativ när det gällde användningen av svordomar.

Han förklarar att det både i närtid, det närmaste halvåret – men även de kommande åren finns goda möjligheter att se norrsken. Enligt Rymdstyrelsen som hänvisar till Nasa kommer det sannolikt bli en topp av norrsken i mitten av 2024, vilket hänger samman med hur många solfläckar det är på stjärnan mitt i solsystemet. Cyklerna med toppar är 11-åriga.

ANNONS

– Vi har tre-fyra år med förhöjda chanser att se norrsken framför oss, så det är bra tid att börja intressera sig för fenomenet nu, säger Carl Bergstrand.

Hans tips är att helst befinna sig på en mörk plats när man ska skåda norrskenet.

– Kan man inte det så är det bra att ta sig upp på en höjd, där man kommer över citys skyline och framför allt blicka åt norr då vi befinner oss söder om polcirkeln.

LÄS MER:Så ska du tänka i jakten på norrsken

LÄS MER:Unikt norrsken – ända nere i Grekland

ANNONS