Irenes hund Nellie fastnade med kopplet i spårvagnen när Irene inte hann gå av. En ung man sprang efter och räddade henne. Nu försöker Irene få kontakt med honom.
Irenes hund Nellie fastnade med kopplet i spårvagnen när Irene inte hann gå av. En ung man sprang efter och räddade henne. Nu försöker Irene få kontakt med honom. Bild: Jonas Lindstedt

Nobelpristagaren Irene, 78, efterlyser sin hjälte – räddade livet på hunden Nellie

Hunden Nellie fastnade med kopplet utanför spårvagnen – som fortsatte köra med ägaren Irene på insidan. I sista stund räddades den springande hunden av en okänd man. Nu vill Irene, 78, hitta sin hjälte.

ANNONS
|

Det var i söndags eftermiddag som den 78-åriga göteborgaren Irene Dawson och hennes hund Nellie, en engelsk cocker spaniel, skulle gå av spårvagnen vid Redbergsplatsen. Paret hade precis varit på en lång promenad i Kålltorp.

Cocker spanieln Nellie, trött efter en lång promenad, sprang förtvivlat efter den accelererande spårvagnen.
Cocker spanieln Nellie, trött efter en lång promenad, sprang förtvivlat efter den accelererande spårvagnen. Bild: Jonas Lindstedt

Men spårvagnen var för snabb för Irene, som plötsligt såg dörrarna stängas framför näsan på henne. På utsidan stod treåriga Nellie som redan hunnit hoppa av.

– Det var så hemskt. Jag sparkade på dörren och skrek allt jag hade – det högsta befälsropet så att föraren längst fram skulle höra. Men spårvagnen bara fortsatte köra, säger Irene Dawson.

Med en skrikande och förtvivlad Irene på insidan, började spårvagnen köra ner för backen. På utsidan sprang den fastkopplade Nellie efter spårvagnen med förskräckta ögon.

ANNONS

– Hon sprang det fortaste hon kunde. En bit till så hade min lilla Nellie blivit köttfärs, säger Irene.

Hjälte dök upp från ingenstans

När allt hopp tycktes vara ute, kom en ung man plötsligt springandes jämsides med spårvagnen. Från insidan såg Irene hur mannen sprang ikapp Nellie och drog loss hennes koppel från dörren.

När spårvagnen slutligen stannade vid nästa hållplats, och Irene kunde ta en ny spårvagn tillbaka upp till Redbergsplatsen, stod mängder av människor, inklusive den unge mannen och väntade på Irene. Bredvid satt även den oskadda Nellie – som var överlycklig över att få se sin matte igen.

– Hon tittade på mig med stora ögon. Och jag var så glad, sa tack och kramade om den unge mannen innan han var tvungen att hoppa på en spårvagn som kom.

Nu vill Irene Dawson återigen komma i kontakt med den unge mannen som räddade hennes hund. Allt hon minns är att hjälten hann presentera sig som "Fabian".

Själv prisad som hjälte

Göteborgaren Irene Dawson har själv prisats som hjälte en gång i tiden. 1988 tilldelades hon och resten av FN:s fredsstyrkor Nobels fredspris, efter tjänstgöring som FN-veteran på ett sjukhus i Libanon under inbördeskriget år 1975. Men den här gången vill Irene Dawson att Fabians hjältedåd hyllas.

ANNONS

– Jag vill så gärna träffa honom och tacka honom från mig och Nellie. Och ge honom något som tack, kanske en blomma eller något hembakat. Hans insats räddade livet på min hund, säger Irene Dawson.

1988 tilldelades Irene Dawson Nobels fredspris, tillsammans med resten av FN:s fredsstyrkor. Nu vill Irene istället hylla hjälten Fabian.
1988 tilldelades Irene Dawson Nobels fredspris, tillsammans med resten av FN:s fredsstyrkor. Nu vill Irene istället hylla hjälten Fabian. Bild: Jonas Lindstedt

Irene har också anmält händelsen till Västtrafik, med förhoppningen att spårvagnsförare ska hålla bättre uppsikt och köra försiktigare i framtiden.

Västtrafik bekräftar att man tagit emot anmälan.

– Vi håller på att utreda händelsen tillsammans med Göteborgs spårvägar. Vi står också i kontakt med kvinnan, säger Alice Roman, presskommunikatör på Västtrafik.

ANNONS