Nazister vill frikännas efter bombdomarna

Viktor Melin och Jimmy Jonasson som dömdes till långa fängelsestraff för de uppmärksammade bombdåden i Göteborg har under torsdagen överklagat domarna.

ANNONS
|

Männen, som har tidigare kopplingar till nazistiska motståndsrörelsen, dömdes för allmänfarlig ödeläggelse sedan två bomber – en utanför en lokal för Syndikalisterna och en vid ett flyktingboende i Västra Frölunda – detonerat. Bomben vid flyktingboendet orsakade livshotande skador hos en anställd vid förläggningen. Enligt åklagaren hade männen politiska motiv för att placera ut sprängladdningarna.

LÄS MER:Efter vinterns bombdåd - fängelsestraff för nazister

I sina överklaganden yrkar männen, 23 respektive 50 år gamla, via sina försvarare att frikännas helt och att det utdömda skadeståndet på 197 000 kronor till den skadade mannen ska ogillas.

LÄS MER:Så farliga var nazistbomberna i Göteborg

ANNONS

Viktor Melins advokat Michael Hansson säger att han inte är nöjd med tingsrättens dom.

– Vi tycker dels att det saknas ett resonemang när det gäller min huvudmans ansvar för samtliga åtalspunkter. Angående den andra åtalspunkten som avser den här sprängningen där städaren blev skadad – där har vi samma åsikt som domaren i tingsrätten som hade en skiljaktig mening. Jag menar att min huvudman ska frias, säger han.

Vad har du för kontakt med din klient?

– Jag har löpande kontakt med honom. Det är hans beslut att överklaga detta.

Viktor Melin dömdes till 8,5 års fängelse medan Jimmy Jonasson dömdes till 5 års fängelse.

DNA-spår på bomberna

Mot Viktor Melin finns dna-spår på två av bomberna, bilder från en militärutbildning i Ryssland, en inspelning han själv gjort där han bland annat säger "Vi kommer ta striden mot er, ni som förpestat vårt land". Jimmy Jonasson har, enligt åklagaren, bland annat försett sprängmedel till dåden.

LÄS MER:Han blev offer för nazisternas bombdåd

Sedan tidigare har också kammaråklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål överklagat domarna och yrkat att de två männen också döms för mordförsök, som de friades för i tingsrätten.

Även 20-åringen överklagar

I sin överklagan har åklagaren ansökt om uppskov till den 4 augusti med att utveckla grunderna för överklagandet.

ANNONS

I tingsrätten dömdes också Anton Thulin, 20, till 18 månaders fängelse för medhjälp till ett av brotten. Även han har överklagat tingsrättens dom.

ANNONS