Nazister misstänkta för bombdåd i Göteborg

Tre personer med starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sitter sedan tidigare häktade för bombdåden i Göteborg. Nu är ytterligare en person hämtad till förhör.

ANNONS
|

Personen greps strax efter klockan 7 på torsdagsmorgonen som ytterligare en person togs in i den stora utredningen kring bombdåden i Göteborg.

Misstanken mot personen rör allmänfarlig ödeläggelse.

Kammaråklagare Mats Ljungkvist vid riksenheten för säkerhetsmål är tystlåten men bekräftar att det rör sig om misstänkt samröre med de tre redan häktade i utredningen.

– Jag kan bekräfta att en person har hämtats in till förhör under morgonen, mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, säger Mats Ljungkvist.

Tre personer, med starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, sitter sedan tidigare häktade.

LÄS MER:Bombdåden kan rubriceras som terrorbrott

ANNONS

Tre häktade nazister

Det var en fredagskväll i november som en bomb exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. I början av januari exploderade ytterligare en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Och i slutet av februari hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby Camping.

– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg, har Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål tidigare sagt.

En ledande nazist i Nordiska motståndsrörelsen häktades i mitten på januari om försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby Camping. Tätt därefter anhölls ytterligare en person misstänkt för inblandning när bomben placerades ut på Lilleby camping.

En dag senare anhölls en tredje person.

Enligt Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, finns det en avgörande koppling mellan samtliga tre personer som nu misstänks för de olika dåden.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har han sagt tidigare.

Varför kopplar ni ihop de här tre personerna till dessa brott? – Det vill jag inte gå in på. Vi jobbar med en förundersökning. Vi har kommit en bit på väg men vi jobbar på fortsatt i utredningen helt enkelt. Det här är inledningen i utredningen, har Mats Ljungqvist tidigare sagt.

ANNONS

Under torsdagsmorgonen hämtades en fjärde person till förhör, misstänkt för händelserna.

– Jag kan inte gå in på några detaljer om den här personen, säger Mats Ljungkvist.

En 50-årig man greps och anhölls i norra Sverige på torsdagen. Han misstänks för allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning exploderat utanför Syndikalisternas kontor i centrala Göteborg den 11 november i fjol. Han misstänks också för försök till mord sedan en laddning exploderade och skadade en person allvarligt utanför ett asylboende i Västra Frölunda i Göteborg den 5 januari. Dessutom misstänks han för försök till allmänfarlig ödeläggelse efter att en sprängladdning hittats vid ett boende för nyanlända på Lilleby camping i Göteborg den 25 januari.

En 20-årig man greps och anhölls i västra Sverige på onsdagen. Han misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse för händelsen vid Lilleby camping.

En man sitter sedan tidigare häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse efter dådet utanför Syndikalisternas lokal. Han har nu även delgivits misstanke om försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby camping.

Åklagaren har begärt 50-åringen och 20-åringen häktade.

Källor:Säpo, Åklagarmyndigheten.

ANNONS