Nazisten om paramilitära träningslägret: "En friluftskurs"

Åklagaren menar att det finns ett samband mellan bombdåden och de två nazisternas resa till Ryssland. Det åklagaren kallar ett paramilitärt träningsläger hävdar 20-åringen bara var en friluftskurs. – Vi gick mycket i skogen. Tränade en del fysträning, sa han under rättegången.

ANNONS
|

På tisdagen fortsatte rättegången mot de tre nazister som misstänks vara inblandade i vinterns bombdåd i Göteborg. Under dagens förhandling var det 20-åringens tur att förhöras inför rätten.

Åklagaren frågade om 20-åringen och 23-åringens resa till S:t Petersburg i Ryssland under sensommaren 2016.

– Jag var där i ungefär två veckor. Första veckan var det ett vanligt turistande eller vad man ska säga. Vi var runt i stan och kollade. Ganska fin stad. Lite sightseeing och käkade på restauranger. Veckan därpå var vi på en friluftskurs, skulle man kunna säga. Vi gick mycket i skogen, tränade en del fysträning, provade på att klättra med rep. Vi hade lite sjukvårdsträning, och så vidare.

ANNONS

LÄS MER: Han blev offer för nazisternas bombdåd

"Träningsläger med friluftsliv"

20-åringens benämning på kursen fick åklagaren att reagera.

– Vad kallade du det för? Friluftsaktivitet?, sa Mats Ljungqvist frågande.

– Ja, jag skulle nog säga att det var ett träningsläger med friluftsliv, var 20-åringens svar.

Mats Ljungqvist undrade då hur det kommer sig att det finns bilder på dem när de är iförda uniformer och beväpnade med Kalasjnikovs.

– Det är soft airguns vi håller i. Vi hade precis haft... jag skulle kalla det för lekar. Vi delade upp oss i två lag och sköt mot varandra med soft airguns. Det var inte värre än så. Och uniform - det är ganska dålig beskrivning för vi har vanliga friluftskläder på oss. Om tittar på bilden har vi inte samma uniform på oss utan olika, försvarade sig mannen i 20-årsåldern.

Just denna "lek" var endast en timma, i slutet av veckan, säger mannen i rätten.

– Det var ett avslut på veckan.

Första utomlandsresan

Åklagaren frågade mannen varför han var med på ett sådant läger.

– Jag tycker att det är kul med träning och friluftsliv, svarade mannen och berättade att han aldrig hade varit utomlands tidigare och just då, där han befann sig i livet, passade det med en resa. Dessutom var den billig.

ANNONS

Han säger att han inte riktigt vet hur det kom sig att de åkte just till Ryssland och var med på den utbildningen.

Åklagare Mats Ljungqvist har tidigare sagt att han tror att det finns ett samband mellan resan och de efterföljande bombdåden.

– Det har varit frågan om en militär utbildning som har hållits av ryska imperiska rörelsen, en organisation som är ultranationalister och som har tillgång till vapen och som, jag förstått det, också deltar i striderna i Ukraina. Där har två av de här personerna varit på militär träning. De kom hem i augusti och två månader senare började de här bomberna placeras ut i Göteborg så vi misstänker att det finns ett samband däremellan, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist när åtalet lämnades in.

Och när rättegången inleddes hävdade Mats Ljungqvist att de två männens så kallade radikaliseringsprocessen matades med bränsle under resan. Just utbildningen ska ha varit intensiv och pågått från tidig morgon till sen kväll, enligt åklagaren.

"Ser väldigt konstigt ut"

20-åringen är åtalad för försök till allmänfarlig ödeläggelse för bomben som hittades på Lillby Camping. Bomben exploderade aldrig på grund av konstruktionsfel, men hade den exploderat hade någon kunnat få dödliga skador.

Åklagaren la under tisdagens förhandling upp flera bevis som talar för att 20-åringen var med på detta:

ANNONS
  1. Han var med när äggklockor av samma modell som använts i bomben köptes.
  2. Han var med när plastlådor, som använts till bomberna, köptes.
  3. Spanare har sett 20-åringen och 23-åringen på en väg som leder till campingen.
  4. Kort innan de sågs vid campingvägen träffade de 50-åringen. 50-åringen hade sprängmedel i en container i sitt hem och samma typ av sprängmedel användes till bomben.

– Jag förstår hur det ser ut. Det ser väldigt konstigt ut men det är bara tillfälligheter. Jag har inget med det här att göra, var hans försvar.

Under onsdagen avslutas rättegången.

ANNONS