Munck och Zeqiraj går med i Demokraterna

Ordföranden i fastighetsnämnden Jahja Zeqiraj lämnar Socialdemokraterna och går med i Demokraterna. Han får sällskap av tidigare miljöpartisten Henrik Munck.
– Socialdemokraterna har inte svar på de frågorna som göteborgarna kräver att vi hanterar, säger Jahja Zeqiraj.

ANNONS
|

På tisdagen kallade Demokraterna till presskonferens i stadshuset för att presentera sina senaste tillskott.

Det allra mest förvånande var att Jahja Zeqiraj, som är ett av toppnamnen inom Socialdemokraterna i Göteborg, lämnat partiet för att gå med i Demokraterna.

– Jag tror inte Socialdemokraterna med de utmaningar som vi har i dag är det statsbärande partiet. De har varit det partiet, men inte längre. De har inte svar på frågorna som göteborgarna kräver att vi hanterar, säger Jahja Zeqiraj.

Att gå med i Demokraterna var en självklarhet, menade Jahja Zeqiraj under presskonferensen.

– Jag har inte funderat på något annat parti överhuvudtaget. Utan det här har för min del växt fram under de senaste åren.

ANNONS

Läs mer: Analys: Avhoppet är en politisk bomb

"Har inte funderat på något annat parti"

Han får sällskap av Henrik Munck, som tidigare under året lämnade Miljöpartiet efter en infekterad intern konflikt. Bland annat ifrågasatte han de rödgrönas trafikstrategi och Västlänkens kostnader. Det ledde senare till att partiet meddelade att man inte hade något förtroende kvar för honom och att Munck lämnade partiet. Munck är i dag 1:e vice ordförande i Trafiknämnden samt ordförande i SDN Västra Göteborg.

– Det är två frågor som mer andra för mig hit. Det är trafikfrågorna och det är de utsatta områdena. Stadens kollektivtrafik får inte det utrymme eller den utveckling som den behöver. Dessutom har vi en stadstuveckling som kokat över, sade han.

Jahja Zeqiraj, som har en lång politisk karriär i socialdemokraterna, blev utfrågad om hans åsikt om Västlänken – en fråga där hans tidigare parti varit drivande och hans nya parti är starkt emot.

– Jag har inte tidigare haft någon ståndpunkt. Jag litar på Martin Wannholt och Henrik Munck, säger han.

Läs mer: S om Zeqirajs avhopp: Var på väg att bli petad

Tror inte samarbetet blir problematiskt

De tre politikerna fick flertalet frågor om hur en utesluten moderat ihop med en avhoppad miljöpartist och en avhoppad socialdemokrat skulle kunna komma överens om den gemensamma politiken. Henrik Munck tror inte att samarbetet kommer att bli problematiskt

ANNONS

– I de traditionella partierna dominerar det interna spelet. Det som förenar oss är de konkreta frågorna. Vi har tankar och åsikter, men det är de viktiga frågorna som gäller - inte det interna spelet, säger han.

– Ideologiska böjelser, det kan man använda när man röstar i riksdagen. I en kommun handlar det om att lösa dagliga faktiska problem, säger Martin Wannholt.

Partiordföranden Martin Wannholt kunde under presskonferensen presentera två satsningar som man kommer att gå till val på.

Dels vill man tillsätta 300 kvarterspoliser för att trygga de utsatta områdena. Det rör sig om civilanställda som ska bistå polisen, pengarna ska kommunen skjuta till med.

Det andra handlar om att öka gymnasiebehörigheten i stadens grundskolor. Där vill man skjuta till resurser, något som man vill bekosta med nedskärningar på andra kommunala områden.

– Det handlar om konkreta förslag för att vända utvecklingen i Göteborg. Om några år kan det vara för sent, säger Martin Wannholt.

Läs mer: Zeqiraj sitter kvar på sina förtroendeposter

ANNONS