Kommunalrådet Karin Pleijel toppar Miljöpartiets lista till kommunvalet 2022. Det stod klart på söndagskvällen när partiet fastställde sin lokala valsedel.
Kommunalrådet Karin Pleijel toppar Miljöpartiets lista till kommunvalet 2022. Det stod klart på söndagskvällen när partiet fastställde sin lokala valsedel. Bild: Robin Aron

MP: Uppmuntra föräldrar att välja skola i utsatt område

Miljöpartiet hoppas att fler svensktalande föräldrar ska ta ansvar för segregationen, genom gruppmöten där de uppmuntras att placera sina barn på skolor i utsatta områden i Göteborg.
– En förälder kanske tänker – oj, det är bara mitt barn som har svenska som modersmål på den här skolan. Men stimulerar man dem istället att göra skolvalet i grupp, då blir de inte lika oroliga, säger Karin Pleijel.

ANNONS
|

Klimatet och segregationen blir Miljöpartiets stora valfrågor i Göteborg under 2022. Det meddelar gruppledaren Karin Pleijel, som under söndagen valdes till toppnamn på Miljöpartiets lokala lista.

– Vi är otroligt taggade. Vi vill göra det lätt och kul att bli en del av klimatomställningen. Dels handlar det om att ställa om trafiken. I framtiden ska det vara enkelt att ta sig fram på cykel och gångbanor i Göteborg. Vi vill också satsa mer på en bra och billig kollektivtrafik.

Fler och bättre cykelbanor är ett av Miljöpartiets löften inför valet 2022.
Fler och bättre cykelbanor är ett av Miljöpartiets löften inför valet 2022. Bild: Stefan Bjarnefors

Segregationen blir hjärtefråga

Utöver klimatsatsningarna vill man också särskilt råda bot på ett annat stort samhällsproblem – segregationen.

– Göteborg har potential att bli en stolt, internationell stad. Men just nu är jag djupt oroad över utvecklingen vi ser. Det som händer är förfärande. Vi kan inte ha den här segregationen, säger Karin Pleijel.

ANNONS

En stor fråga – hur ska ni ändra på det?

– Det handlar om många saker. Det handlar dels om hur man planerar staden och nya områden. Att man placerar skolor i närmiljöer där det finns förutsättning för att ha elever med många blandade bakgrunder. En annan del rör skolvalet. I dag väljs tyvärr en del skolor bort av föräldrar med starkare socioekonomisk bakgrund. Det behöver vi komma åt.

Föräldrar ska uppmuntras – genom gruppsamtal

Det sistnämnda vill Karin Pleijel dels försöka komma åt genom att fortsätta höja kvaliteten på alla Göteborgs skolor – och göra dem mer likvärdiga. En annan tanke Miljöpartiet har handlar om att aktivt börja uppmuntra familjer med svenska som modersmål att placera sina barn i skolor i Göteborgs mer utsatta och segregerade områden.

– Vi vill försöka stimulera föräldrars val i grupp. Få dem att fundera – hur bidrar jag till segregationen? Och vad kan jag göra åt det? En förälder i dag kanske tänker – oj, det är bara mitt barn som har svenska som modersmål om jag väljer den här skolan, säger Karin Pleijel och fortsätter:

– Men om man istället samlar föräldrar i grupp, och aktivt stimulerar dem att göra ett gemensamt val som gynnar integration, då blir de inte lika oroliga. Det kan göras under öppet hus till exempel. Uppmuntras man att inte gå hem till sin egen kammare och fundera där, utan istället gör skolvalet tillsammans med andra föräldrar, då har man en större möjlighet att bryta de vanliga mönstren.

ANNONS
Miljöpartiet hoppas att fler svensktalande föräldrar ska välja skolor i Göteborgs mer segregerade områden.
Miljöpartiet hoppas att fler svensktalande föräldrar ska välja skolor i Göteborgs mer segregerade områden. Bild: Anders Ylander

Enligt henne vill Miljöpartiet aktivt arbeta för att skolor i Göteborg till större del består av barn från olika bakgrunder och kulturer.

– Språket kommer mycket snabbare när man har en blandad sammansättning i skolor. Dels tror vi att det stimulerar språkutvecklingen för de som har svenska som modersmål från början. Vi tror också att det blir en bättre stimulans för de barn som inte har svenska som modersmål. Det skulle gynna alla, säger Karin Pleijel.

Ni har tappat kraftigt i väljarstöd. Enligt den senaste mätningen från GP/Sifo i höstas hade Miljöpartiet i Göteborg fått tre procent av rösterna om det varit val då. I valet 2018 fick ni 6,9 procent. Hur påverkar det er?

– Det gör oss bara väldigt motiverade. Miljöpartiet behöver vara ett parti som är med och styr i Göteborg. Vi vet att kommande mandatperiod är helt avgörande för att vi ska nå våra klimatmål. Jag är rädd att ett Göteborg utan Miljöpartiet hade märkts av tydligt, säger Karin Pleijel.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats efter publicering.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS