Mode i kylan – så klär vi oss i höst

Starka färger som piggar upp i mörkret, fuskpäls och hundtandsmönster – hösten och dess modetrender är här. Men göteborgarna känner stadens väder och är även ute efter varma tröjor och regnjackor.

ANNONS
|

Till hög musik går modellerna längst ut på Nordstans scen och svänger runt för att visa plaggen som de har på sig från alla håll. Mörkt orange och lejongult återkommer i flera plagg som kavajer, halsdukar, byxor och kjolar, men det måste vara lagom: starka färger matchas tryggt med mörkblått, svart och grått.

Frida Höglund bor i Mölndal har Anna Blomquist från Karlskoga på besök och de passar på att besöka köpcentrumet under lördagen.

– Höstmodet är roligast med stickade tröjor och lite mer kläder. Jag gillar inte sommarmodet, säger Frida Höglund.

Anna Blomquist och Frida Höglund.
Anna Blomquist och Frida Höglund. Bild: Anna Svanberg

Visst är det påklätt på visningen: långa kjolar, stora halsdukar och flera lager med skjorta och jacka. Varma plagg är precis vad Anna Blomquist är ute efter när hon och Frida går i butiker.

ANNONS

– Jag ska leta efter tjocktröjor. Jag har rensat garderoben och slängt mest tjocktröjor, säger hon.

Visar kläder under två dagar

Nordstan har under fredagen och lördagen haft fem modevisningar där flera butiker i köpcentrumet har visat upp sina kläder, skor och accessoarer.

– I höstens trender ser vi många olika rutor som tweed och hundtandsmönster, väldigt mycket fuskpäls och även starkare färger som man mixar. Jag klär mig enbart i svart, men nu är jag för en gång skull inspirerad av färg, säger Monica Perman vid P.PR och Communications som för första gången anordnar modevisningarna i Nordstan.

Till visningarna har de valt en bred mix av modeller av olika kön, utseende och ålder för att tilltala så många som möjligt.

– På de stora scenerna ser man flera modeller som är 60 plus och det anammar jag. Att se olika åldrar tror jag har gjort en jätteskillnad – det blir större acceptans när man ser någon i sin egen ålder bära plaggen.

Regnjacka med stil

Göteborgshösten är inte direkt känd för sitt vackra väder. Men Monica Perman tror inte att regn och rusk behöver stoppa en från att klä sig snyggt.

– Bra ytterplagg och paraply löser allt. Jag noterade i augusti att det finns jättemånga fina regnjackor i militärgrönt och gammelrosa som verkligen är snyggt-på-stan-plagg, säger hon.

ANNONS

André Wendt arbetar i klädaffär och brukar passa på att köpa nytt inför hösten.

– Jag tycker om mode och att fräscha upp garderoben efter säsong. Hösten är fin överlag med härliga dova färger och man kan jobba med lager på lager – vintern är inte lika rolig när man bara måste klä sig varmt, säger han.

André Wendt.
André Wendt. Bild: Anna Svanberg
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS