Misstänkt farligt föremål i Slottsskogen: ”oskadliggjort”

Ett misstänkt farligt föremål ledde till stort pådrag i Slottsskogen på tisdagen. Först efter att föremålet oskadliggjorts av nationella bombskyddet kunde de stora avspärrningarna hävas.
Enligt en första bedömning var föremålet ofarligt – men byggt och placerat på ett sätt för att se ”skarpt ut”.

ANNONS
|

Klockan 11.42 på tisdagen kom larmet från Slottsskogen. Ett misstänkt farligt föremål hade då hittats i närheten av Dag Hammarskjöldsleden.

– Vi vill inte att obehöriga rör sig i närheten så vi kommer att stänga av både vägtrafiken och spårvagnstrafiken i närheten, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Föremålet hittades av en parkarbetare i ett område nära gångbron mellan Slottsskogen och Botaniska, och ledde till en stor insats.

Förutom vanliga polispatruller kallades även bombtekniker, räddningstjänst och flera ambulanser till platsen.

– Det ligger ute i terrängen, inte på en väg eller vid en byggnad, säger Christer Fuxborg.

Ett stort område spärrades av och insatsen fick stor påverkan på både bil- och kollektivtrafiken. Flera spårvagns- och busslinjer stoppades, även trafiken på intilliggande Dag Hammarskjöldsleden stoppades helt.

ANNONS

Oskadliggjort av bombskyddet

Strax innan klockan 14 kom beskedet från polisen att Nationella bombskyddet ”har oskadliggjort föremålet”. Då meddelades även att kollektivtrafik och vägtrafiken kunde köra normalt igen.

Exakt vad det var för fynd kan polisens presstalesperson Stefan Gustafsson inte uttala sig om, utöver att det betraktades som farligt och att det oskadliggjordes av nationella bombskyddet.

– Man har bland annat skjutit mot det här föremålet, närmare kan jag inte gå in på det, säger Stefan Gustafsson.

Nationella bombskyddets första bedömning var att föremålet med största sannolikhet är ofarligt men att den som byggt och placerat ut det ska har gjort det på ett sätt så att det ska se "skarpt ut".

– Det enda som är kvar är en avspärrning av platsen för fyndet, alltså den misstänka brottsplatsen, säger Stefan Gustafsson.

Som en del i en förundersökning ska både platsen och föremålet undersökas närmare. Brottsmisstanken gäller förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Ännu finns ingen misstänkt person i samband med händelsen.

Mycket kraftig trafikpåverkan

Anledningen till att insatsen fick så stor påverkan på trafiken var att polisen ville upprätta ett säkerhetsområde runt föremålet.

– Vi är tvungna att spärra av så att trafiken inte kan köra ute på leden för då kanske vi försätter dem i fara, säger Christer Fuxborg.

ANNONS

Västtrafik drog in spårvagnslinjerna 1, 2 7 och 8 mellan Botaniska Trädgården och Frölunda torg. Även flera busslinjer stoppades. Inga ersättningsbussar kunde sättas in för spårvagnar eller busstrafik.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS