Misstänkt farligt föremål i Landala och vid polishuset

Två misstänkt farliga föremål hittades i Göteborg under måndagskvällen: ett utanför polishuset och ett i ett parkeringshus. Nationella bombskyddet har under natten arbetat med att undersöka föremålen. Två män är anhållna misstänkta för bland annat förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
– Det finns anledningar att tro att händelserna hör ihop på något sätt, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

ANNONS

Två män i 35- till 40-årsåldern har gripits och senare anhållits under natten efter att två misstänkt farliga föremål hittats på två olika platser i Göteborg.

– De är misstänkta förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid polisen region Väst.

Männen ska vara hemmahörande i Göteborgsområdet.

Under natten har en bil tagits i beslag, men även föremål som polisen betraktar som farliga och skarpa explosiva varor har omhändertagits av Nationella bombskyddet. Polisen vill under tisdagsmorgonen inte gå ut med exakt vad det rör sig om för föremål.

ANNONS

– Jag kan väl säga att vi betraktar dem som skarpa och de har tagits om hand. Men jag kan inte gå närmare in på vad det är för något, säger Andreas Odén.

Hittades i parkeringshus

Larmet om det första misstänkta farliga föremålet som hittades i Landala kom vid 20.01 på måndagskvällen. Föremålet ska ha hittats på bottenplan i ett parkeringshus.

– Vi har spärrat av där och utrymt. Det är en pågående insats där polisen bevakar alla in- och utgångar, sa Peter Adlersson precis efter att insatsen inleddes.

Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen, liksom Nationella bombskyddet.

Vid 21.26 fick polisen in ytterligare ett larm om ett misstänkt farligt föremål på Smålandsgatan, alltså i närheten av polishuset på ‎Ernst Fontells plats. Flera gator i området spärrades av.

Polisen konstaterade snabbt att det inte var någon slump att larmen om de misstänkt farliga föremålen kom samma kväll.

– Det finns anledningar att tro att händelserna hör ihop på något sätt, sa Peter Adlersson.

Men hur de hänger ihop vill han inte gå in på.

Avspärrningar hävda

Vid 02 på natten till tisdagen avslutade bombskyddet sitt arbete med det misstänkta föremålet i Landala och avspärrningarna hävdes. Arbetet fortsatte då i stället vid det misstänkta föremålet vid Smålandsgatan.

ANNONS

Tidigt under tisdagsmorgonen avslutades även det arbetet på platsen, men utredningsarbetet gällande de båda händelserna fortsätter.

– Avspärrningarna är hävda och vi har lämnat, säger Andreas Odén.

"Det finns anledningar att tro att händelserna hör ihop på något sätt," säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst.
"Det finns anledningar att tro att händelserna hör ihop på något sätt," säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst. Bild: Meli Petersson Ellafi

"Jag blev jätterädd"

Dolores Lindgren bor på den aktuella gatan där ett av de misstänkta föremålen hittades och låg i sängen när en granne smsade och berättade om polisens fynd.

– Jag blev jätterädd, säger hon.

Hon har bott i området i 20 år och har på sin höjd märkt av en brand, men aldrig ett bomblarm.

– Det här förväntade jag mig inte, det är väldigt lugnt här. Herregud, klart det känns obehagligt.

Det hade börjat regna när hon och grannen ställde sig utanför polisens avspärrningar, men väninnorna trotsade regnet.

– Jag tänker inte gå och lägga mig förrän de har tagit ut föremålet, sa Dolores Lindgren.

LÄS MER:Larm om misstänkt farligt föremål i närheten av polishuset

ANNONS