Misstänkt biltjuv gripen - stoppades av spikmatta

En kvinna har gripits efter en 40 minuter lång polisjakt på Hisingen i Göteborg. När kvinnan vägrade att stanna tog polisen beslut om att lägga ut en spikmatta. – Bilen har haft en gps-sändare som vi har kunnat följa, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS
|

Polisen fick larmet om bilstölden vid 06.19 på tisdagsmorgonen. Bilen har enligt presstalesmannen Stefan Gustafsson varit utrustad med en gps-sändare som har sänt ut en signalsom polisen har kunnat följa.

– Vi har gripiten kvinna. Bilen har stoppats med hjälp av en spikmatta som vi har lagt ut på Hisingen, säger Stefan Gustafsson.

"Kan inte försvinna"

När polisen nåddes av larmet kunde polisen se att bilen befann sig i Rödbo utanför Kungälv.

Med hjälp av bilens gps-sändare kunde polisen se hur hur bilen åktefram och tillbaka mellan olika platser på Hisingen.

Enligt Stefan Gustafsson hade polisen vid olika tillfällen visuell kontakt med bilen, men på grund av den tunga rusningstrafiken valde polisen att avbryta jakten vid flera tillfällen.

ANNONS

– Det är ett aktivt beslut som tas för att inte pådriva situationen och riskera människors liv och hälsa. Den här färden går iallt från 30 upp till 140 kilometer i timmen. Vi kan ju även se bilens hastighet med hjälp av gps-signalen. Vi har hela tiden koll på var bilen är och kvinnan har ingen möjlighet att försvinna ur gps-världen.

Efter flera försök från polisen sida att få stopp på bilen togs beslut om att placera ut spikmattor.

40 minuters jakt

Vid Kongahällavägen på Hisingen körde bilen över en av dessa. Trots att samtligadäck på bilen punkterades fortsatte den misstänkta biltjuven färden i hög hastighet.

– Till en början körs bilen vidare i hög hastighet men sedan tvingas bilen sänka farten, säger Stefan Gustafsson.

Färden med den stulna bilen gick senare vidare innan den cirka 40 minuter långa jakten fick sitt slut då den misstänktabiltjuven körde av vägen vid en korsning i Bärby på Hisingen.

– Hon får svårt att styra bilen och kör av vägen. Vid platsen griper vi en kvinna. Hon är nu misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel och diverse trafikbrott,säger Stefan Gustafsson.

I samband med jakten ska också en polisbil ha drabbats av punktering.

Stefan Gustafsson uppger att den stulna bilen är en Volvo av nyare modell.

ANNONS

– Det här är en modern bil med ett avancerat stöldskydd och startsystem. Hur hon har kunnat tillgripa den här bilen vet jag inte riktigt, det framgår inte av mina handlingar, säger Stefan Gustafsson.

ANNONS