Ministern: Obegriplig kritik mot EU-mötet

Näringsminister Mikael Damberg (S) går till motangrepp mot vänsterledaren Jonas Sjöstedt och andra som ifrågasätter EU-mötet i Göteborg. Ministern tycks extra besviken att Västsvenska handelskammaren sällat sig till kritikerna.

ANNONS

– Jag blev lite förvånad över handelskammaren, säger Mikael Damberg, som på torsdagen kontaktade GP för att bemöta det senaste dygnets kritik mot EU-toppmötet.

Handelskammarens vd Johan Trouvé har invänt mot hur vägavstängningar hanteras i samband med toppmötet och konstaterade att "det kostar företagen stora summor".

Näringsminister Damberg säger till GP att han har förståelse för att göteborgare och enskilda handlare kan få det besvärligt med avspärrningar under dagarna kring toppmötet, men tillägger, med uppenbar udd mot handelskammaren:

– Jag tror att det långsiktigt gynnar Göteborg att vara på kartan. Jag hoppas att det kommer att visa sig att det här evenemanget flöt på bra och gav Göteborg den uppmärksamhet staden förtjänar.

ANNONS

Irriterad över kritiken

I sammanhanget påpekar Mikael Damberg att det i anslutning till toppmötet, på Volvo, i Göteborg, kommer att skrivas på ett innovationssamarbete mellan Sverige och Frankrike.

Damberg är påtagligt irriterad över det han kallar de politiska invändningarna från vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

– De är väldigt märkliga. För regeringen är det otroligt viktigt att inte alla toppmöten och internationella evenemang är i Stockholm. Att vi då inte skulle kunna ha ett toppmöte i Sveriges andra stad. Det är obegripligt för mig.

Läs mer: Sjöstedts kritik mot EU-toppmötet

Jonas Sjöstedt ansåg i en GP-intervju att toppmötet skulle ha lagts på en novembertom fjällanläggning för att inte "paralysera delar av centrala Göteborg".

– Att han hellre vill att man ska vara nånstans uppe i en fjällby, det får stå för honom. Men det är ju inte så sådana här möten går till, då ska vi inte arrangera toppmöten i Sverige. Då ska Sverige göra något annat.

Skulle du klassa invändningarna som gnäll?

– Nej men jag tror att han tror att han tar politiska poäng på det här. Men jag tror det är precis tvärtom. Det uppfattas inte som seriöst, säger Mikael Damberg.

Invändningar mot toppmötet kommer från flera håll i Göteborg. Vad tror du det beror på?

ANNONS

– Jag tror att man på riktigt kommer ihåg de fasansfulla kravallerna (vid EU-toppmötet 2001). De skrämmer och man vill inte ha dem en gång till. Det förstår jag. Men det är ett annat slags toppmöte nu, med jobb och social rättvisa på dagordningen. Det är frågor som många människor tycker att EU skulle behöva ägna mer tid och kraft åt.

En del "bök och stök"

Näringsministern säger att mötet ger en hel del "stök och bök" men att det också ger en enorm uppmärksamhet att alla Europas ledare kommer hit. Det bör vi vara stolta över, anser han.

Och då får man ta ett visst obehag?

– I dagens värld, med terrorhot och elände så har det blivit så att det är mycket mer säkerhet kring de större arrangemangen. Vi måste ta det säkra före det osäkra. Vi kan inte bjuda in världens ledare till Sverige utan att garantera dem säkerhet.

Skulle det behövas nya rutiner för ersättning till småföretagare för ekonomiskt bortfall?

– Vi har inte ett sådant system i dag, inte när det händer något i Stockholm; när det är stora demonstrationer eller idrottsevenemang. Det är mycket som kan hända som har med säkerhet att göra och där polisen måste ha rätt att spärra av för att garantera säkerhet, säger Mikael Damberg.

ANNONS

Läs mer: Löfven hoppas att göteborgarna känner stolthet

ANNONS