Migrationsverket: "Det är inget som jag känner till"

Migrationsverket satsar två miljoner kronor årligen på projekt som främjar frivillig återvandring. Men att åka till Syrien med deltagare är inget man stödjer.

ANNONS
|

– Vi är glada om man har möjlighet att bolla tankarna med någon och det får deltagarna i sådana här projekt. Ibland kommer deltagarna efter en rådgivande process fram till att de ändå bygger sig ett nytt liv i Sverige. Bara det är viktigt, säger Hugo Rickberg som ansvarar för projekten på Migrationsverket. Enligt honom görs uppföljningar av projekten. Men trots att det uttalade syftet är återvandring, kan Hugo Rickberg inte svara på hur många som tar steget. – Man tittar naturligtvis på om någon återvandrar, men inom projektens begränsade tidsperiod är det få som gör det, säger Hugo Rickberg.

"De kommer att åka till regionen"

Liksom projektledaren för Syriensatsningen, menar Migrationsverket att det viktigaste inte är i fall personerna faktiskt återvänder. Då det gäller studieresan till Syrien anser Migrationsverket att det inte finns skäl att åka till just Damaskus. – Vi har diskuterat det med ansvariga för projektet och landat i att de kommer åka till regionen. Det innebär både Libanon och Jordanien. GP pratade med projektledaren dagen innan detta samtal. De säger att de vill åka till Damaskus? – Det är inget jag känner till, säger Hugo Rickberg. ------------------------------------------------------------------------------------------------

ANNONS

Förtydligande till artikel om Syrienresa

Cajsa Malmström, projektledare för aghabani-projektet som GP skrivit om, framhåller att GP använt ett felaktigt citat i artikeln i papperstidningen fredag 13 oktober: ”att det inte är farligt att åka till Damaskus”. Projektledaren betonar att det självklart kan vara farligt under rådande krigssituation, samt att projektet följer UD:s rekommendationer och ställer in resan helt om UD så anser.

Projektledaren vill också förtydliga att målet inte är att kvinnorna ska återvända till Syrien. Målet är att stödja kvinnor från Syrien som är intresserade av frivillig återvandring/cirkulär migration att vara delaktiga i återuppbyggnaden i sitt ursprungsland genom satsningar på entreprenörskap och eget företagande. Deltagarna ska få verktyg att fatta välgrundade beslut om sin framtid och finna en långsiktigt hållbar försörjning oavsett var de väljer att bo.

Kvinnor från Syrien i Sverige har själva varit med och tagit fram projektidén om import och försäljning av det tusenåriga syriska hantverket aghabani, betonar projektledaren.

ANNONS