Än så länge är prognosen för midsommar osäker.
Än så länge är prognosen för midsommar osäker. Bild: TT Arkiv

Meteorologen om midsommarvädret: ”Lever på hoppet”

Regnjacka och stövlar eller solglasögon och kortärmat? En helgardering verkar vara ett bra alternativ för att vara bäst rustad för vädret i midsommar.
– Det kan bli sol, det kan bli regn. Just nu känns det som om det står skrivet i stjärnorna, men jag lever på hoppet, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

30 grader i Marbella, 32 i Barcelona, 33 i Rom och 31 i Aten. Blickar man ner mot Medelhavet känns det svenska sommarvädret just nu ganska blekt i jämförelse.

Det är såklart inte särskilt konstigt. Det är sällan Sverige når medelhavstemperaturer. Men har inte juni känts ovanligt sval hittills?

– Tittar man på enskilda dagar i juni har temperaturen varit lite fram och tillbaka. Men generellt har dagstemperaturen legat på strax under 20 grader, vilket är ganska vanligt för juni, säger SMHI-meteorologen Therese Fougman.

Meteorologen menar att det är lätt att fastna i det man kommer ihåg. De senaste åren har det varit varmt redan i april, riktigt sköna temperaturer i maj och sedan sommarvärme i juni. Men det är undantag. Att värmen kommer gradvis, som den verkar göra nu, är mer normalt.

ANNONS

– Man brukar prata om en gradvis uppgång under första halvan av juni och att det till midsommar vänder och blir sommar.

”Det kan bli sol, det kan bli regn”

Så hur blir då midsommarvädret?

Än så länge är det svårt att säga – det verkar som om det står och väger.

– Det kan bli sol, det kan bli regn. Just nu känns det som om det står skrivet i stjärnorna, men jag lever på hoppet, säger Therese Fougman.

Först i början av nästa vecka går det att med mer säkerhet säga om det blir en solig, regnig eller mer klassisk midsommar. Allt beror på om lågtrycket som är på väg in över Göteborgsområdet hinner passera innan midsommar.

– Det finns absolut indikationer på att det kan bli ganska okej väder. Kanske inte högsommarvärme, men i närheten av 20 grader. Samtidigt finns risk för stackmoln och skurar, säger meteorologen.

Och hur är det nu igen – är solchanserna bättre vid kusten?

– Ja, det brukar oftast vara soligare vid kusten än in över land eftersom att stackmolnen inte bakar ihop sig lika mycket där. Å andra sidan brukar temperaturen inte bli lika hög vid kusten just av samma anledning, säger Therese Fougman.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS