Nu är det slutbastat för alla Noric Wellness medlemmar i Sydsverige.
Nu är det slutbastat för alla Noric Wellness medlemmar i Sydsverige. Bild: Mats Andersson / TT

Medlemmar upprörda efter Nordic Wellness bastustopp

Gymkedjan Nordic Wellness stänger av bastun i alla klubbar i Sydsverige. Beslutet motiveras som energibesparingar inför vintern, men har i sociala medier inte tagits emot väl av företagets medlemmar.
– I dagsläget tyckte vi att det var en bra tanke, säger vd Magnus Wilhelmsson.

ANNONS
|

Tonen är upprörd bland Nordic Wellness medlemmar, exempelvis på Instagram. Under ett inlägg, som inte alls rör bastubeslutet, skriver en användare att det är ”helt sjukt” att gymkedjan stänger av bastuanläggningen samtidigt som gymmens tv-apparater står på, trots att ”ingen kollar”.

En annan användare undrar, lite mer lågmält, varför bastun måste hållas stängd alla dagar, medan en tredje säger sig överväga att avsluta medlemskapet. En användare på Facebook skriver att han kommer att kräva tillbaka en del av kostnaden för månadskortet, samt att han inte kommer förnya sitt medlemskap.

Nordic Wellness medlemmar är upprörda i sociala medier.
Nordic Wellness medlemmar är upprörda i sociala medier. Bild: Christine Olsson/TT

Genom posters uppsatta på klubbar och via information på sin hemsida motiverar Nordic Wellness beslutet med att man, ”med tanke på rådande omständigheter och med omtanke för miljön”, har behövt införa de nya riktlinjerna. När bastuanläggningarna kan sättas på igen är oklart, då stoppet gäller ”tillsvidare”.

ANNONS

Företaget skriver vidare att man vill ”begränsa användningen av den el som vi alla delar på inför hösten och vintern”, och därför har man alltså valt att införa ett bastustopp.

– Det vi har fått till oss är att vi ska spara på elen, så i dagsläget tyckte vi att det var en bra tanke, skriver vd Magnus Wilhelmsson i ett sms till GP.

Huruvida detta kan komma att påverka medlemmarnas avgift svarar han inte på.

Så gör andra klubbar

Andra stora gymkedjor är inne på samma spår. På Sats har man valt att stänga de flesta av sina bastus av samma anledning som Nordic Wellness.

– Vi tror att det är en åtgärd som påverkar vara medlemmar minst, säger Tuva Spiten, tf pressansvarig på Sats.

Men de har, till skillnad från Nordic Wellness, valt att hålla några bastus i varje region öppet, så att de medlemmar som gärna bastar ska kunna fortsätta göra det.

Olika alternativ

Gymkedjan Friskis kommer reglera tiderna för när bastun är påslagen, alternativt stänga av den helt.

– I dagsläget har vi valt att låta hälften av våra anläggningar ha bastun på under fåtal timmar per vecka, säger Thomas Fredrikson, verksamhetschef på Friskis&Svettis Göteborg.

ANNONS

Han säger vidare att de ser över om de istället ska låta alla anläggningar ha bastun på, men då ett par dagar och timmar i veckan, så att det på varje anläggning finns möjlighet att basta.

ANNONS