Nästa vecka drar medelhavsvärme in över Göteborg och temperaturer på upp till 30 grader är att vänta.
Nästa vecka drar medelhavsvärme in över Göteborg och temperaturer på upp till 30 grader är att vänta. Bild: Adam Ihse

Medelhavsvärmen drar in över Göteborg

Nästa vecka drar Medelhavsvärme in över Göteborg, och temperaturer på upp till 30 grader är att vänta. Men sol och värme innebär inte bara härliga sommarstunder, utan ökar också risken för bränder.

ANNONS
|

Under söndagen drar ett oväder från den norska västkusten in över Göteborg. Men efter regn kommer solsken – och på onsdag sägs både solsken och värme inta staden.

Mer specifikt rör det sig om ett högtryck från Medelhavet, vilket förväntas hålla i sig över helgen och ge temperaturer på mellan 23-30 grader i Göteborgsområdet.

– Det är varmare luft som drar sig in över hela landet. Mest sol som väntas, sen kan det ju vara ett och annat stackmoln, säger Stina Karlsson, meteorolog på Foreca.

Svalare redan veckan efter

Värmeböljan från södra Europa kommer alltså även att ge utslag i Göteborg, men den blir inte lika långvarig på västkusten.

ANNONS

– Veckan efter kommer det att vara sommartemperaturer, men inte så varmt som i nästa vecka, menar Stina Karlsson.

Inlandet kommer att få det något varmare än kustområdena. Men sett till soltimmar, spelar det ingen större roll om du befinner dig mer inåt landet eller närmre havet.

Allra varmast väntas det bli på östkusten och framförallt i Stockholm, när värmen drar in över landet nästa vecka.

Stor brandrisk

Under rådande värmebölja i södra Europa rasar en rad bränder i den torra terrängen. Bland annat så kämpar över 1 000 brandmän mot skogsbränder i mellersta Portugal.

LÄS MER:Skogsbränder härjar i Portugal

Trots att årets sommar både innehåller mer regn och är svalare än den 2018, råder det just nu stor brandrisk även längs västkusten. Det gäller alltså att vara extra vaksam ute i skog och mark.

– Det råder för närvarande inget eldningsförbud, men all eld som görs upp ansvarar man själv för, säger Ulf Magnusson, insatschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Räddningstjänsten gör dagliga riskbedömningar av läget och menar att vi än så länge har varit ganska förskonade från bränder, men avsaknad av regn kan ställa till det.

– Det är inte antändningsrisken som är det stora problemet, utan torkan gör att marklagret torkar ut och gör att bränder blir mer ihållande, säger Ulf Magnusson, insatschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

LÄS MER: Extremt stor brandrisk längs Västkusten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS