Socialdemokraternas distriktsordförande Mattias Jonsson har fått motta en hel del kritik efter S-mötet där två nämndemän lämnade in sin avskedsansökan. Men han har inga planer på att avgå.
Socialdemokraternas distriktsordförande Mattias Jonsson har fått motta en hel del kritik efter S-mötet där två nämndemän lämnade in sin avskedsansökan. Men han har inga planer på att avgå. Bild: Anders Ylander

Mattias Jonsson om kritiserade mötet efter ”snippa-domen”

Två nämndemän som var involverade i den omtalade ”snippa-domen” lämnade in sina avskedsansökningar under ett möte med Socialdemokraterna i Göteborg. Nu uppger en av nämndemännen att det skedde efter påtryckningar från partiet.
S kritiseras hårt av Nämndemännens riksförbund, som menar att det rör sig om otillbörlig påverkan.
– Det finns ett behov av att se över de rutiner som vi har i såna lägen, säger Mattias Jonsson, riksdagsledamot och ordförande för S i Göteborg till GP.

ANNONS
|

Socialdemokraterna i Göteborg har fått utså stark kritik i efterspelet av den omskrivna ”snippadomen”. De två nämndemännen, tillhörande Socialdemokraterna, som deltog i den friande hovrättsdomen valde att säga upp sig, vilket Dagens Nyheter var först med att berätta.

Uppsägningarna kom i samband med att de blivit kallade till ”coachande samtal” av distriktet och pappren ska ha skrivits under på plats.

Händelsen har fått kritiska röster att höjas kring hur oberoende domstolarna är och om de två nämndemännen i det enskilda fallet blivit utsatta för påtryckningar från partiet.

Det sistnämnda är precis det som hänt menar Stefan Blomquist, ordförande i Nämndemännens riksförbund. Han uppger för TT att en kollega till honom i veckan blev uppringd av en av nämndemännen.

ANNONS

– Den nämndemannen bekräftar att det var efter påtryckningar som de bestämde sig för att lämna in sitt entledigande, vilket är helt förskräckligt, säger Stefan Blomquist till TT.

Uppgifterna oroar Stefan Blomquist som menar att det kommer gå utför om det blir en trend att påverka domare.

– Jag tänker först, kan det verkligen vara sant? Får det verkligen gå till så här? Det här är ett skolexempel på otillbörlig påverkan från den politiska nivån.

Ordföranden: ”Finns ett behov av att se över rutiner”

Under fredagen har även Mattias Jonsson, partiordförande för Socialdemokraterna i Göteborg, pratat med nämndemannen som upplevt påtryckningarna. Mattias Jonsson var själv inte med på mötena och initierade heller inte att de skulle hållas, enligt honom var det en annan person i partiet.

– Vi har en medarbetare nu i vårt distrikt som haft de här samtalen och som just nu mår väldigt, väldigt dåligt. Medarbetarens ingång i det här har varit att ge stöd och det utfallet har inte uppfattats så. Det är djupt beklagligt och det är ett tufft läge, säger Mattias Jonsson.

Nämndemannen i fråga har enligt Mattias Jonsson inte berättat vad det var i samtalet som gjorde att han kände av påtryckningar. Men distriktet tar upplevelserna på stort allvar.

ANNONS

– Det finns ett behov av att se över de rutiner som vi har i såna lägen när det bli som i det här fallet, en exceptionellt uppseendeväckande dom. Hur och på vilket sätt kan vi ge stöd? Särskilt när det gäller nämndemän så att det inte uppfattas som att vi påverkar deras roll, säger Mattias Jonsson.

Förstår att det uppfattas som påtryckningar

Mattias Jonsson har som ordförande fått samtalen från mötena återberättade av medarbetaren som höll i dem. Han tycker att det fortsatt är viktigt att man ska kunna ge ett stöd till medlemmar.

– Vi har två medlemmar som är involverade i en tuff situation, så vi söker kontakt för att se om vi kan stötta upp på något sätt, när jag säger vi menar jag distriktet. Jag vill också vara tydlig med att som i det här fallet gäller det inte stöttning i deras roll som nämndemän utan som individer och medlemmar.

Kan du förstå att det här kan uppfattas som påtryckningar?

– Jag kan förstå det och jag beklagar det.

Med facit i hand, hade ni kunnat göra någonting annorlunda?

– Framför allt hade jag kunnat vara tydligare i hur jag uttryckte mig. Allt ifrån när det uppfattas som att jag själv deltagit och kallat till möten. Jag har uttryckt att det är ett klokt beslut av nämndemännen, men syftet var att visa respekt för deras beslut och signalera stöd. Jag kunde ha varit tydligare.

ANNONS

Blev du förvånad över deras uppsägningar?

– Jag noterade det och konstaterade att de valt att lämna uppdragen. När jag får beskrivet helhetsbilden i en pressad situation där det blåser hårt är jag inte jätteförvånad.

Kritiseras av Thomas Bodström

En av dem som uttryckt stark kritik mot mötena är före detta justitieministern Thomas Bodström. Bland annat säger han till DN att mötet aldrig borde ha ägt rum. Han har också skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med advokat Hanna Larsson Rampe där han kritiserar Mattias Jonsson.

– Det får stå för honom. Han har inte hört av sig och ställt frågor om det här. Han förutsätter exempelvis att det är jag som kallat till möten. Sen är det så att han har rätt i sak att vi inte ska utföra påtryckning på nämndemännen eller hur domstolar tolkar svensk lagstiftning och det har jag också varit noga med.

I debattartikeln står det bland annat att det snarare är Mattias Jonsson som borde lämna sin post i stället för de två nämndemännen.

Har du några funderingar på att lämna?

– Nej, nej och jag upplever inte att det finns ett sånt tryck i partiet, varken i partiledningen eller från distriktet i Göteborg.

ANNONS

GP har sökt nämndemännen.

LÄS MER:Nämndemännen avgick – efter ”coachande” samtal med partiet

LÄS MER:Flickans mamma om friande domen

LÄS MER:Så tolkade skiljaktiga domaren snippa – ville döma mannen för barnvåldtäkt

LÄS MER:Domaren om ordet snippa – efter friande hovrättsdomen

ANNONS