Matleveranser fastnar i snön när Ica dissar dubbdäck

Förarna som levererar matkassar för Ica upplever stora problem med att köra ut leveranserna nu när snön är tillbaka. Trots klagomål sedan förra vintern har ingen av bilarna dubbdäck och det vittnas om flera olyckor samt förare som tappat kontroll över bilen. En chaufför frågar sig:
– Vad händer om någon av oss chaufförer kör ihjäl en människa?

ANNONS
|

Förare som kör ut Icas hemleveranser larmar om att matkassarna körs ut i bilar med dåliga lampor och utan dubbdäck. Bilarna får inget grepp på vägen när det snöar och ibland tappar de helt kontrollen över fordonen, menar en företrädare.

– Man kör med en klump i magen, säger en förare som vill vara anonym.

Klagade redan förra vintern

Redan förra året upplevde förarna en hel del problem med bilarna under vintersäsongen, berättar han. Då talades det om att man skulle åtgärda problem med dåligt grepp på däcken samt dåliga lampor på bilarna inför årets vinter. Men även i år saknas dubbdäck och bara några av bilarna har fått förbättrade lampor.

ANNONS

– Varje gång det har varit snö, även i år, har det varit x antal bilar som behövt bärgas. Än så länge är det bara skador på bilarna, men vem vet hur länge det håller, säger en förare som GP pratat med.

Senast det snöade tappade han själv helt kontroll över sin bil efter att han fastnat i en backe. När han kommit loss ur snön hamnade bilen snett och gled ner för backen in i ett betongfundament.

– Hade det stått en pensionär eller en barnvagn där så hade jag ändå inte kunnat göra något. Vad händer om en av oss chaufförer kör ihjäl en människa?

Andra gånger har han fått kämpa i tio minuter för att komma loss när bilen fastnat i snön. Han oroar sig för att hans mindre bilerfarna kollegor kan ha det ännu värre.

Beställda dubbdäck är försenade

Ica själva bekräftar att de kör utan dubbdäck i Göteborg.

– Vi har sedan tidigare beställt dubbdäck till ett antal bilar men dessvärre så är leveransen försenad på grund av restnoteringar hos leverantören, säger Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica.

I övrigt har de inte möjlighet att ställa upp på intervju.

När föraren ifrågasatt varför det inte är dubbdäck på alla bilarna får han förklaringen att det finns gator med dubbdäcksförbud. Det skulle innebära att kunderna där inte kan få hemleverans på vintern.

ANNONS

LÄS MER:Här är maten som går att äta trots passerat datum

LÄS MER:16 frågor och svar om däckbyte

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS