Massiv polisinsats i Hammarkullen i Göteborg

En stor polisinsats pågick under natten till fredag i Hammarkullen i nordöstra Göteborg. Ett tiotal polisbilar, hundpatruller och polishelikopter var på plats. – Det började med en husrannsakan mot ett källarförråd som 50-60 ungdomar motsätter sig, säger Johan Ljung vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS
|

Kaos utbröt vid en adress i Hammarkullen i nordöstra Göteborg efter att polisen genomfört en husrannsakan på platsen.

– De motsätter sig vår insats, och då kan vi inte backa ner, utan har skickat dit fler poliser, säger Johan Ljung.

Enligt polisen låg enmisstanke om narkotikabrott i grunden, men det ska även ha bränts bilar i samband med polisens insats, sa Johan Ljung.

– Nu handlar det om grov skadegörelse, hot mot tjänsteman och flera utbrända bilar.

Knallskott eller andra fyrverkeriliknande pjäser kastades mot polisen när insatsen inleddes – men även senare under kvällen då den stora gruppen av människor skapade kaotiska scener runt om i Hammarkullen. Vid 20-tiden lugnade sig situationen, så att polisen kunde genomföra sin husrannsakan utan några större störningsmoment.

ANNONS

Men kort därefter bröt nya oroligheter ut.

Flera bilbränder – kaotiskt på plats

Vid 20.15 inkom larm om att en bil hade satts i brand i ett garage och strax efter det fick polis rapport om fler bilbränder i området.

– Vi blev inringda av polisen och skickade enheter från Kortedalastationen. Men nu förstärker vi från Angeredsstationen när fler bilbränder skett, berättade Anders Gärdhagen, stabschef hos Räddningstjänsten i Storgöteborg, till GP i samband med de nya larmen.

Ett vittne på platsen berättar om de dramatiska scenerna i bostadsområdet:

– Så fort polisen lämnade så började det brinna igen. Det har varit väldigt hotfullt här på platsen.

GPTV från våldsamheterna i Hammarkullen.

Vid 21.20 berättade vittnen att det var fortsatt kaotiskt i stadsdelen och att ytterligare knallskott kastats mot poliser på plats.

– Det är minst 15 polisbilar här nu, men polisen verkar agera avvaktande, säger ett vittne till GP.se.

Stor polisinsats på plats

Vid 22-tiden hade polisen fortfarande ett tiotal enheter och 20-talet polismän på plats:

– Det är spänt där ute, vi pratar om 50-60 ungdomar och mycket boende i området som är ute och inte vill att deras bilar ska brinna. Samtidigt är det lugnt och absolut inga kravaller. Men spänt mellan polis och de här ungdomarna, som fortfarande kastar "bangers" på polisen, säger Johan Ljung vakthavande befäl vid polisen.

ANNONS

Hur går husrannsakan?

– Vi har gjort vissa fynd, men jag kan inte gå in på vad. Vi kommer också att fortsätta med husrannsakan och vara kvar på platsen större delen av natten.

"Fruktansvärt för boende i området"

Enligt polisen frihetsberövades inga personer .

– Vi ska genomföra de åtgärder vi ska göra där uppe, när det är klart får vi se vilket läge vi hamnar i. Men ingen är frihetsberövad än så länge vad jag vet. Som sagt, det har brunnit bilar och är fortfarande spänt, det måste vara fruktansvärt för de boende i området. Men vi och räddningstjänsten är på plats, säger Johan Ljung.

Först runt midnatt började situationen att kännas så stabil att räddningstjänsten kallade tillbaka de patruller man skickat till området för att släcka bilbränderna som skett på flera håll:

– Nu har vi inte haft någon brand sedan 21-tiden så det känns rätt lugnt, sa Anders Gärdhagen, stabschef hos Räddningstjänsten i Storgöteborg till GP.se vid midnatt.

Polisens insats kommer efter oroligheterna i nordöstra Göteborg att fortsätta under hela natten.

En greps under natten

På fredagsmorgonen kunde polisen bekräfta att en person är misstänkt för brott efter nattens oroligheter.

–En person har gripits. Den personen är nu misstänkt för narkotikabrott.Sen en omhändertogs ytterligare en personenligt polislagen för ordningsstörning, sa polisens pressinformatör i region Väst, Tommy Nyman.

ANNONS

Oroligheterna hade enligt Nyman bestått till omkring 01:30-tiden.

– Sen har vi varit kvar med personal i området, avslutade Nyman.

ANNONS