Martin Saliba, 22, är internationellt efterlyst.
Martin Saliba, 22, är internationellt efterlyst.

Martin Saliba, 22, är fortfarande spårlöst försvunnen

Livstidsdömde Martin Saliba, 22, är fortfarande internationellt efterlyst. Han har nu varit på fri fot i två månader trots att det pågår en intensiv jakt efter trippelmördaren - ledd av polisens specialgrupp.– Han har definitivt en hög farlighetsnivå, det ska man vara medveten om, säger en polisinspektör på polisens FAST-grupp.

ANNONS
|

I slutet av januari dömde hovrätten bröderna Mark, 23, och Martin, 22, Saliba till livstids fängelse för det brutala trippelmordet i Uddevalla i början av mars i fjol.

Den yngre av bröderna friades dock helt av tingsrätten så under hovrättsförhandlingarna hade han rätt att röra sig fritt. Det var då han tog chansen att fly. Inför den sista förhandlingsdagen ringde Martin Saliba och sjukanmälde sig.

När hovrättsförhandlingarna avslutades beslutade rätten att häkta Martin Saliba i väntan på dom. Men då hade han flytt och har varit försvunnen sedan dess. Polisen gick då ut med en internationell efterlysning.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Livstidsdom står fast för efterlyst mördare

Han jagas därefter över hela världen av både Interpol och polisens FAST-grupp, som är specialiserade på att spåra personer som är internationellt efterlysta

Nu har det gått två månader sedan Saliba försvann.

– Han är fortfarande borta. Vi vet inte var han håller hus heller. Vi jobbar på ärendet men jag kan egentligen inte säga hur det ligger till för det skulle försvåra våra möjligheter att hitta honom, säger en polisinspektör på polisens FAST-grupp.

Han berättar inte vilka områden i världen de söker av.

– Men vi tror att han befinner sig utomlands.

Polisinspektören går inte heller in på hur FAST-gruppen jobbar, vare sig generellt eller i detta specifika fall.

– Våra metoder kan jag inte säga något om. Det skulle försvåra våra framgångsfaktorer avsevärt om vi talar om hur vi jobbar.

Han säger dock att de inte kommer att ge upp i jakten efter den livstidsdömde mördaren Martin Saliba - han går inte säker.

ANNONS

– Det finns ingen preskriptionstid på det här utan vi kommer fortsätta leta tills vi får tag på honom.

Vad betyder det att en sådan här person är på fri fot?

– Det är klart, han är fälld för mord, flera mord dessutom, så han har definitivt en hög farlighetsnivå, det ska man vara medveten om. Huruvida han kommer att göra fler våldsamma grejer eller inte det kan inte jag svara på. Men som person bedömt är han klassad som en farlig person, absolut.

Vad rekommenderar du att man gör om man ser honom?

– Då rekommenderar jag att man kontaktar polisen så får vi agera.

LÄS OCKSÅ: Intensiv jakt på morddömde Martin Saliba, 22

ANNONS

Polisen har fått in några tips som rör Martin Saliba, dock inget avgörande.

– Nej, inget som vi bedömer som hållbart om man säger så. Tyvärr har vi inte mycket att gå på i nuläget.

Polisinspektören vädjar därför om att alla som vet något hör av sig till dem på telefonnummer 010-563 55 40.

– Allmänheten är jättevälkomna att ringa om man har något, några iakttagelser eller information om Martin Saliba och om var han kan tänkas befinna sig.

ANNONS