Maritimans bogserbåt Stormprincess har sjunkit

En av båtarna hos Maritiman, Göteborgs flytande fartygsmuseum, har sjunkit. Den k-märkta, över hundra år gamla bogserbåten Stormprincess vilar nu på älvsbotten.

ANNONS
|

Klockan var 12.45 när räddningstjänsten fick ett larm om att en till hälften sjunken båt läcker drivmedel vid Packhuskajen.

Det visade sig vara en av båtarna som ingår i Maritimans utställning: hamnbogseraren Stormprincess. Maritiman är Göteborgs flytande fartygsmuseum där till exempel det 121 meter långa örlogsfartyget Jagaren Småland ligger.

Stormprincess är något mindre: 16,5 meter. Men hon är inte mindre viktig för det.

– Hon har en fin koppling till Göteborgs hamn. Hon är en av de här gamla hamnbogserarna man ser på gamla bilder från när hamnen levde upp, säger Maritimans vd Per Kärnman.

LÄS MER:Här vilar vraken på Västkusten

113 år gammal

Exakt vad som har hänt vet man inte än, men man gissar att en av båtens ventiler har frusit sönder i kylan.

ANNONS

– Det är jättetråkigt. Hon är en fantastiskt fin, gammal kulturbåt. Ambitionen är naturligtvis att plocka upp och rädda henne. Vi ska få ordning på henne, säger Per Kärnman.

M/S Stormprincess, i flytande skick.
M/S Stormprincess, i flytande skick. Bild: Anneli Karlsson/Sjöhistoriska museet

Stormprincess byggdes 1908 vid Wilhelmbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg, och är alltså omkring 113 år gammal. Under 1900-talets första hälft spelade hon en viktig roll eftersom hon bogserade de pråmar som transporterade kol, dåtidens främsta energikälla.

På 1950-talet byttes hennes ångmaskin ut mot en tändkulemotor och hon var i tjänst ända fram till 1982.

Idag är Stormprincess k-märkt.

LÄS MER:Över 25 år sedan räktrålaren Novi försvann

Läckte olja

Stormprincess har nu sjunkit till botten, men eftersom det inte är så djupt på platsen sticker de översta delarna upp över vattenytan.

En del olja läckte från båten och Räddningstjänsten Storgöteborg och Kustbevakningen åkte ut till platsen.

– De har säkrat en del oljespill med länsor, så läget är under kontroll. När sådant här händer är det alltid miljöaspekten i första hand om inte människor är inblandade, säger Per Kärnman.

Hamnbogseraren Stormprincess

Hamnbogserare var mindre bogserbåtar som användes i Göteborgs hamn för att dra fartyg och pråmar. Båtarna var utrustade med en stark motor för att kunna förflytta stora fartyg med mycket last.

Längd: 16,5 m

Bredd: 4,2 m

Djupgående: 2,4 m

Deplacement: 29 ton

Maskinstyrka: 210 hk

Fakta: Maritiman

LÄS MER:Miljardyacht på blixtvisit i Göteborgs hamn

ANNONS