Marianne Mörck får egen spårvagn

Varje år får en göteborgare äran att få en spårvagn uppkallad efter sig. I år går Göteborgs Spårvägars Kulturpris till skådespelerskan, sångerskan och regissören Marianne Mörck.

ANNONS
|

1992 anordnades en tävling där personer från Göteborg eller med en stark göteborgsk anknytning skulle ge namn till stadens spårvagnar.

21 november 1992 namngavs 150 spårvagnar efter till exempel Ester Mosesson, Evert Taube, Harry Hjörne och Torgny Segerstedt. Sedan 1996 har Göteborgs Spårvägar delat ut sitt Kulturpris och också döpt en spårvagn om året. Förra året var det skådespelerskan Lena B. Nilsson och artisten Miriam Bryant som fick ge namn åt varsin spårvagn.

LÄS MER:Miriam Bryant och Lena B Nilsson får egna spårvagnar

I år får äran till Marianne Mörck, född och uppvuxen i Göteborg. I ett pressmeddelande berättar hon om den kollektivtrafik hon själv reste med:

ANNONS

– Jag brukade ta 5:an till Kålltorp på dagarna, där jag arbetade som sjukvårdsbiträde. Sedan blev det även 5:an till scenskolan. Och så minns jag förstås 39:ans buss som tog mig fram och tillbaka från Johanneberg till Kjellbergska flickskolan vid Heden. Men ska jag ut och köra spårvagn själv på stan? Nu blir jag nervös. Fast jag kan ju alltid fråga Siri om vägen.

Marianne Mörck har medverkat i en lång rad uppsättningar på Malmö Opera som solist, till exempel som Eliza i My Fair Lady, Sally Bowles i Cabaret och titelrollen i Carmen. Hon har regisserat flera uppsättningar och har även gjort rollen som receptionisten Ebba i Wallander.

Den senaste tiden har svenskarna främst kunna se henne i rollen som Birgitta i SVT:s serie Bonusfamiljen.

ANNONS