Maria Rydén (M) avgår med omedelbar verkan

Göteborgsmoderaternas ordförande och kommunalrådet Maria Rydén avgår med omedelbar verkan. Det skriver Moderaterna i ett pressmeddelande.
– Jag har brustit i hanteringen av mina administrativa rutiner och tar nu konsekvenserna av det, skriver Maria Rydén i en kommentar.

ANNONS
|

Kommunalrådet Maria Rydén, Göteborgsmoderaternas ordförande och andra namn till riksdagen, avgår med omedelbar verkan, skriver Moderaterna i ett pressmeddelande under tisdagskvällen.

Hon har valt att lämna sina kommunala uppdrag efter den senaste tidens granskning, där tidningen GT har uppmärksammat en rad flygresor som M-toppen gjort. Maria Rydén har gjort privata resor på betald arbetstid och felaktigt förnekat att hon har handlat för bonuspoäng som hon har samlat ihop på resorna.

Efter granskningen tillsattes även en intern utredning, som låg till grund för det möte som fullmäktigegruppen hade under måndagskvällen.

Brustit i rutiner

I pressmeddelandet skriver Maria Rydén själv att hon brustit i hanteringen av sina administrativa rutiner.

ANNONS

– Jag har efter den senaste tidens granskning valt att lämna mina kommunala uppdrag. Jag har brustit i hanteringen av mina administrativa rutiner och tar nu konsekvenserna av det. Efter att ha uppmärksammats på ett antal brister har jag gjort vad jag har kunnat för att ställa allt tillrätta, skriver Maria Rydén i pressmeddelandet.

Moderaternas gruppledare i Göteborg, Jonas Ransgård, skriver i en kommentar att han har full förståelse för Maria Rydéns beslut.

– Maria har under sina år i kommunpolitiken gjort stora insatser för Göteborg och göteborgarna och det är min förhoppning att Maria kommer att fortsätta vara en kraft för Moderaterna i den kommande valrörelsen, skriver han.

Varken Maria Rydén eller Jonas Ransgård vill kommentera beslutet ytterligare under tisdagskvällen.

LÄS ÄVEN: Moderatledaren sjukskriven efter granskning

Sjukskrev sig efter granskningen

Redan under måndagen meddelade Moderaterna i Göteborg att Maria Rydén var sjukskriven. Enligt pressekreteraren Caroline Karlsson har hon varit pressad.

– Det talar sitt tydliga språk att hon är väldigt pressad just nu. Det är jobbigt att vara under granskning, sa hon till GP under måndagen.

Under måndagskvällen samlades Moderaternas fullmäktigegrupp för att diskutera GT:s granskning om deras ordförande Maria Rydén – men utan att komma till något slutgiltigt besked.

ANNONS

– Vi ser allvarligt på läget som skadar förtroendet för Maria, partiet och staden, sa Jonas Ransgård efter mötet under måndagskvällen.

Men drygt ett dygn senare lämnar alltså Maria Rydén sina kommunala uppdrag.

LÄS ÄVEN: Ransgård om Rydén: "Vi kommer prata mer om detta"

Tidningen GT:s granskning byggde på en jämförelse mellan kommunalrådets telefonlistor, där det framgår var i världen hon har varit vid olika tidpunkter, med de ledigheter hon har tagit ut. Vid minst elva tillfällen har hon tagit ut lön istället för semester. Ett misstag, enligt Maria Rydén själv.

ANNONS