Elin Schneider och Karin Eliasson njuter av höstsolen på en uteservering vid Kungstorget.
Elin Schneider och Karin Eliasson njuter av höstsolen på en uteservering vid Kungstorget. Bild: Robin Aron

Många beredda att sitta ute i vinter

Veckans besked om att tillåta uteserveringar även i vinter har tagits emot väl av göteborgarna. På söndagen var det så gott som fullt på serveringarna med bra solläge. Och gästerna var mycket positiva till att sitta kvar även i vinter.

ANNONS
|

Över 200 dagar har passerat sedan Världshälsoorganisationen klassade det nya coronavirusets spridning som en pandemi.

Under den tiden har Göteborgs restauranger gått igenom många faser. Från helt öde till trängsel och ökade kontroller. Det senaste beskedet från politikerna kom i veckan då byggnadsnämnden beslutade att tillståndspliktiga uteserveringar får hålla öppet även i vinter.

På restaurangerna runt Saluhallen på Kungstorget är det fullt ute i solen, och de gäster GP pratar med är överens om att det är ett bra beslut.

– Jag tycker det är kanon, för det kommer underlätta för människor som vill vara mer försiktiga, säger Karin Eliasson som äter en lunch med väninnan Elin Schneider.

ANNONS

Trots att antalet smittade gått ner tänker hon fortfarande mycket på smittrisken.

– Jag tänker på det dagligen. Visst har det förändrats över tid. Det är mindre nu än när det var som mest alarmerande, men man vill inte att det ska öka igen, säger Elin Schneider.

LÄS MER:Klubbat: Uteserveringar året runt i Göteborg

LÄS MER:Ölstugan tullen-ägaren: ”Får hoppas på en mild vinter”

”Alla älskar väl uteserveringar”

Lite längre bort på andra sidan Saluhallen sitter Klara Dimmlich och Adam Janson och dricker kaffe.

– Det känns ju askul. Alla älskar väl uteserveringar, säger Klara Dimmlich.

– Framför allt känns det bra att kunna umgås på ett mer riskfritt sätt, säger Adam Janson.

Kan ni själva tänka er att sitta ute även i vinter?

– Ja, absolut. Det är ändå samma temperatur på våren när man börjar sitta ute som hela vintern här i Göteborg så det ska nog inte vara några problem, säger Adam Janson.

Hoppas kunna hålla öppet

Mitt emot dem har restaurangen La piccola gondola en uteservering med ett 80-tal platser under ett markis-tak. Driftsansvarige Daniel Mikulic välkomnar beskedet från politikerna och hoppas att de kommer kunna hålla den stora uteserveringen öppen hela året.

– Det är första gången så vi får se hur det går, säger han.

Daniel Mikulic, driftsansvarig på La piccola gondola, välkomnar byggnadsnämndens beslut och hoppas nu kunna hålla den inbyggda uteserveringen öppen hela vintern.
Daniel Mikulic, driftsansvarig på La piccola gondola, välkomnar byggnadsnämndens beslut och hoppas nu kunna hålla den inbyggda uteserveringen öppen hela vintern. Bild: Robin Aron

Vad betyder det för er?

– Det beror helt på corona. Blir det hårdare restriktioner igen så kanske det ändå blir svårare. Man kan inte vara säker på något utan får ta vecka för vecka och justera, säger han.

ANNONS

Han har dock märkt en stor skillnad på hur gästerna betett sig sen början av coronapandemin.

– I början var det jättetomt, men sedan har det ökat successivt. Under sommaren blev det bättre med alla svenska turister, men klart att hade det inte varit för corona så hade det säkert varit ännu mer att göra.

Elin Schneider, 39 år, säljkoordinator, Bö och Karin Eliasson, 39 år, privatrådgivare, Johanneberg
Bild: Robin Aron

Kommer du att sitta på uteservering även i vinter?

grade crossed
– Ja, absolut. Även om det finns plats inne?– Ja, det är bara att klä på sig, säger Elin.– Jag tycker det är kanon, säger Karin.
Pelle Celén, 32 år, lärare, Sävsjö och Sara Hammar, 27 år, socionom, Härlanda
Bild: Robin Aron

Kommer du att sitta på uteservering även i vinter?

grade crossed
– Det är ju skitbra. Finns det filtar och värmelampor så absolut, tänker jag nu. Men det kan ju komma en annan dag när jag ångrar mig, säger Sara.– Jag fick antikroppar tidigt så jag kan tänka mig att sitta både inne och ute, men hade jag inte haft det hade jag nog tänkt annorlunda, säger Pelle.
Carina Sedström, 59 år, sjukpensionär, Högsbo
Bild: Robin Aron

Kommer du att sitta på uteservering även i vinter?

grade crossed
– Det beror på hur mycket folk det är. Det gäller både ute och inne, det har ingen betydelse för mig. Men jag sitter helst ute om det är bra väder. Hur mycket tänker du på smittrisken?– Inte så mycket faktiskt. Tyvärr. Man börjar tro att man är lite oövervinnelig. Det blir ju så när det gått så lång tid och man inte blivit smittad.
Adam Janson, 21 år, spårvagnsförare, Landvetter och Klara Dimmlich, 21 år, butiksbiträde, Torslanda
Bild: Robin Aron

Kommer du att sitta på uteservering även i vinter?

grade crossed
– Ja, alla älskar väl uteserveringar, säger Klara. Hur mycket tänker ni på smittrisken?– Jag tänker på det hela tiden när jag kör fullsatta spårvagnar. Det märks tydligt på vissa linjer att alla inte har möjlighet att sitta hemma. Det är tråkigt att se och jag tänker att man attackerar problemet i lite fel ände, säger Adam.– Rätt mycket, Jag jobbar i butik i Nordstan och det är otroligt mycket folk nu när det är lönehelg. Det känns som att folk har slutat att bry sig, säger Klara.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS