Man död i arbetsplatsolycka på Hisingen – föll från byggställning

En man avled under torsdagen efter att han fallit tre våningar från en byggnadsställning på Selma Lagerlöfs torg. Dödsfallet har anmälts till Arbetsmiljöverket och polisen utreder händelsen som vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

ANNONS
|

Vid 14-tiden i torsdags larmades polisen till Selma Lagerlöfs torg där en man, född på 80-talet, hade avlidit efter att han föll från en byggnadsställning. Anhöriga är underrättade.

Byggföretaget Hökerum bygg har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Enligt dem ska mannen ha arbetat på en ställning tre våningar upp när han föll mot marken. ”Sannolikt har personen själv lossat skyddsräcket för att kasta avfall i en framkörd/upplyft avfallsbehållare och i samband med detta fallit ner”, skriver de i anmälan.

”Det som absolut inte får hända har hänt och det är ytterst tragiskt. Våra tankar går till anhöriga och medarbetare”, skriver Hökerum byggs vd Johan Lind i ett mejl till GP.

ANNONS

Bygger studentlägenheter

Företaget har ett pågående projekt vid Selma Lagerlöfs torg sedan 2021, där drygt 300 studentlägenheter planeras stå klara till nästa år. Den avlidne mannen är anställd av en underentreprenör till Hökerum bygg.

Polisen utreder händelsen som vållande till annans död genom arbetsplatsolycka.

– Vi befinner oss precis i början av utredningen och har en del utredningstekniska åtgärder kvar att genomföra, säger Christian Ozanne, utredare på Arbetsmiljögruppen på polisen i Göteborg.

”Behöver höra fler”

En teknisk undersökning har genomförts på platsen och polisen arbetar med att höra personer som har befunnit sig vid torget den aktuella dagen.

– Vi behöver höra fler av de som har sett något för att få en klar bild av händelsen innan vi kan uttala oss mer, säger Christian Ozanne.

Efter händelsen höll byggarbetsplatsen stängt i ett drygt dygn.

”I samråd med polisen stängde vi arbetsplatsen direkt efter olyckan. Dagen efter kl 07.00 återsamlades alla på arbetsplatsen och fick stöd av företagshälsovården. Vi beslutade även att hålla bygget stängt även under fredagen, skriver Hökerum byggs vd Johan Lind.

”Ser ständigt över säkerheten”

Är det en riskfylld arbetsmiljö?

”Byggarbetsplatser är mer riskfyllda än många andra arbetsmiljöer. Vi är väl medvetna om det och jobbar ständigt med att förebygga risker och undvika alla typer av olyckor. Vi jobbar med kontinuerlig tillbudsrapportering och säker arbetsmiljö står högst upp på vår agenda”, skriver Johan Lind.

ANNONS

Har ni gjort några förändringar på arbetsplatsen för att förhindra att något liknande inträffar?

”Vi ser ständigt över säkerheten på våra byggarbetsplatser för att minimera risken för att olyckor ska inträffa.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS