Med sin bok vill Lena Helgesson förmedla hopp och mod till föräldrar med CP-skadade barn.
Med sin bok vill Lena Helgesson förmedla hopp och mod till föräldrar med CP-skadade barn.

Mamma skrev bok om sorgen över sitt CP-barn

ANNONS
|

Lena Helgesson är mamma till ståupparen och författaren Jonas Helgesson, som skrivit böckerna Grabben i kuvösen bredvid och Ett CP-bra liv. När han föreläser, tackar han alltid sin mamma för allt hon gjort för honom under hans uppväxt. Men hur var livet för henne? Lena Helgesson bestämde sig för att skriva en bok om det.

– Efter att ha skrivit ett par år bad jag Jonas läsa. "Det var en fin rapport", tyckte han. Vadå rapport, undrade jag. "Jo, den innehåller mycket fakta, men känslorna saknas". Jag tog kritiken på fel sätt och tänkte att jag kan väl inte skriva. Men i själva verket var det ju så att jag inte orkade ta itu med mina känslor, säger Lena.

ANNONS

Hon lade bokprojektet på is tills hon gick i pension och hade mer tid.

– Då deletade jag hela rapporten och började om från början. Jag hade några journalanteckningar till hjälp, men det mesta mindes jag exakt. När jag fick lätta på mitt inre rann det ur fingrarna på mig. Jag blev förundrad över hur allt låg där och bara väntade på att få komma ut.

I boken berättar Lena inledningsvis om hur hennes kristna, trygga uppväxt i stadsdelen Lunden i östra Göteborg präglat henne och om lyckan över att få bilda familj med sin ungdomskärlek. 1978 väntade hon sitt tredje barn. Mot slutet av graviditeten kände hon på sig att något var fel och när hon plötsligt fick blödningar packade hon sin väska för att åka till BB.

På väg ut ur sovrummet fick hon syn på den nyinstallerade brandvarnaren. Visst hade hon hört att batterierna kunde avge farlig strålning? Ifall det blev fel på barnet så var det brandvarnarens fel! Och när hon kom ner för trappan såg hon att fikusen i vardagsrummet fått ett nytt blad. Det var alldeles missbildat!

– Men vad var det här, tänkte jag. Fastän jag inte trodde på omen kände jag mig orolig, säger Lena.

ANNONS

Hennes intuition var riktig. Blödningarna berodde på att moderkakan lossnat. Lena förlöstes med ett akut kejsarsnitt och var nära att dö. Det tog 40 minuter innan sonen Jonas kunde andas själv. Därefter låg han i kuvös i två dagar. Redan från början fanns det misstankar om att Jonas hade en skada, eftersom han var så slapp i kroppen, men Lena slog det ifrån sig. Det kunde ju bero på den svåra födseln. Så småningom märkte hon dock att pojken hade svårt att hålla uppe huvudet och att han knöt sina små händer när hon ville ge honom något.

– Jag såg, men ville inte se, säger hon och tar fram den svartvita broschyren CP-barn som hon sparat från ett traumatiskt läkarbesök när Jonas var fem månader. I den beskrivs de "svårigheter, störningar och kramper" som CP-skador medför och bilderna visar barn fastspända i olika slags skenor.

– Jag hoppas informationen blivit bättre sen dess, säger Lena. Jag kom dit ensam med Jonas och gick därifrån som i ett töcken.

Lena kunde inte acceptera sonens handikapp, men ville ändå göra allt hon kunde för att han skulle få ett så bra liv som möjligt. Åren som följde blev intensiva med träning i hemmet och på Broströmsgården, samt otaliga läkarbesök och sjukhusvistelser. Lena ville vara duktig och klara allt själv, men till slut orkade hon inte längre. Hon fick panikångest och började ta bensodiazepiner.

ANNONS

– Medicinen hjälpte mig i flera år; jag kände mig lugn och avspänd och vågade mig ut bland folk.

Vändpunkten kom under ett psykologbesök. Medan Lena satt där och pratade kom hon till insikt om vilka framsteg Jonas gjort och hur bra allt blivit.

– Jag kunde trappa ner på tabletterna och ta mig själv i kragen. Efter att ha varit hemma med Jonas i nio år började jag jobba deltid. Det var ett lyft för mig att få något annat att tänka på, säger hon.

Med sin bok vill hon förmedla hopp och mod till föräldrar med CP-skadade barn.

– Royaltyn går till Erikshjälpens arbete för funktionsnedsatta barn och ungdomar i världen. Kanske kan det bidra till att några får den hjälp Jonas fick, säger Lena.

FAKTA: CP (Cerebral pares)

Är en hjärnskada som uppstått under fosterstadiet, vid födseln eller under de två första levnadsåren

Yttrar sig i störningar av muskelkontrollen och drabbar inte intellektet

Är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar

Lena Helgesson

Aktuell: Med boken CP-barnet som har boksläpp i dag den 20 september på Särögården

Ålder: 66

Bor: Billdal

Familj: Man, tre barn och sex barnbarn, snart sju

ANNONS

Intressen: Läsning, gym och promenader. Resor, ofta med husbil

ANNONS