Bild: Jonas Lindstedt
Bild: Jonas Lindstedt

Macron: "Sverige och Stefan Löfven har verkligen arbetat med den industriella omställningen"

EU-toppmötets första del, med öppna webbsända samtal, är avklarad. Snart är det dags för den andra, mer hemliga halvan.

ANNONS
|

Under förmiddagen, efter att EU-ledare en efter en anlänt till Eriksberg delade de upp sig i tre olika grupper och höll samtal på olika teman.

I det möte som handlade om övergångar på arbetsmarknaden så deltog bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Vi måste ha sociala krav när vi förhandlar med regioner och försvara en social omställning.Vi måste ha en social modell för Europa. Om vi inte skapar det kommer inte någon annan göra det åt oss, sa Macron, som också berömde Sverige men utgångspunkt i de gamla varvslokaler som toppmötet hålls i:

– Sverige och Stefan Löfven har verkligen arbetat med den industriella omställningen. Den plats vi befinner oss på visar just det.

ANNONS

Emmanuel Macron talade dubbelt så länge som de tre minuter som var planerade för honom.

Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker deltog i början av samtalet men sa inget. Sedan hastade de vidare för att lyssna på de andra grupperna.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras deltog också i diskussionen. Hans huvudbudskap var att en lösning inte kan fungera för samtliga medlemsländer.

– EU måste inse att det finns skillnader mellan arbetsmarknaderna i de olika länderna.

Samtalet handlade mycket om de olika utmaningar som finns i framtiden kopplat till digital omställning, brist på kompetens och global konkurrens.

Efter samtalet är det dags för själva signeringscermonin när det gäller EU:s nya sociala pelare.

Mellan 13 och 15 är det dags för lunch och efter det blir det presskonferens innan deltagarna lämnar Sverige och flyger hem.

ANNONS