M-topp åkte på privat semester under betald arbetstid

Det moderata kommunalrådet Maria Rydén i Göteborg, tillika vice ordförande i partiets kvinnoförbund, har under flera år åkt på privata semestrar under betald arbetstid.

ANNONS
|

Det avslöjar tidningen GT som jämfört hennes telefonlistor där uppgifter framkommer om var hennes arbetstelefon funnits i världen vid olika tidpunkter med de ledigheter som hon faktiskt tagit ut. Vid minst elva tillfällen har lön betalats ut i stället för semester vid utlandsresorna.

I januari 2014 gjorde hon ett inlägg på Facebook i samband med en utlandsresa till USA där hon inte tagit ut semester eller ledighet.

"Vi flyger via Kennedy NYC. Vi har haft en bra ledighet men som alla vet så har allt ett slut", skriver hon enligt tidningen. Hon har gjort resor till bland annat Australien, Frankrike, Namibia och USA.

ANNONS

Efter att GT granskat Rydéns resor har hon och Moderaternas partikansli i Göteborg kontaktat stadsledningskontorets kansli för att göra korrigeringar flera år tillbaka i tiden. För en resa har hon begärt ett större löneavdrag.

"Tacksam över granskningen"

– Jag är tacksam över att granskningen gjorts så att jag kan justera felaktigheterna , säger Maria Rydén till GP.

Enligt Maria Rydén handlar det om runt tio dagar under en sjuårsperiod. Hon säger att hon inte varit medveten om att hon inte tagit ut semester då hon varit ledig.

– Det beror på misstag. Jag lägger inte in min arbetade tid själv. Men nu ska jag se till att få hjälp av en administratör från personalavdelningen så att jag själv kan lägga in mina uppgifter korrekt.

Förtroendetid

Som kommunpolitiker har hon så kallad förtroendetid.

– Vi ska vara tillgängliga när vi behövs. Även på semestern ska vi vara anträffbara och vi kan inte ta ut komptid. Det ingår i vårt heltidsarvode och det är så vårt uppdrag ser ut, säger Maria Rydén.

Kommer allmänhetens förtroende för dig att skadas efter GT:s avslöjande?

– Det är klart att det gör. Jag hoppas innerligt att de ser att det inte är något jag gjort på pin kiv. Jag skyller inte på någon annan än mig själv. Jag borde ha kontrollerat mina lönespecifikationer bättre.

ANNONS

ANNONS