Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green besökte på fredagen Biskopsgården tillsammans med Axel Josefson och Hampus Magnusson.
Moderaternas bostadspolitiska talesperson Mats Green besökte på fredagen Biskopsgården tillsammans med Axel Josefson och Hampus Magnusson. Bild: Petter Trens

M-förslag: Riv hela Vårväderstorget

Riv hela Vårväderstorget och bygg ett nytt och bättre. Det föreslår Moderaterna som vill vända särskilt utsatta områden till särskilda nystartsområden.

ANNONS
|

Hampus Magnusson, kommunalråd (M) blickar ut över Vårväderstorget. Han berättar att han ofta promenerade över torget för ett tiotal år sedan, när han jobbade på industriområdet i närheten.

– Det var inte jättetryggt då, och jag känner inte att den promenaden hade varit särskilt mysig på kvällarna som det är nu, säger han.

Vårväderstorget i Biskopsgården är ett av Göteborgs sju särskilt utsatta områden. Nu lanserar de Moderaterna i staden ett nytt förslag för att få bort dem – och man vill se just Vårväderstorget som ett pilotprojekt.

– Googlar man Vårväderstorget kommer det här med skjutningar, kriminalitet och Vår krog och bar. Så vi tror det blir svårt att vända om man inte tar krafttag. Torget har extremt dålig karma, så vi tror inte att det kommer att gå att vända det. Vi vill riva, bygga nytt och döpa om det, säger Hampus Magnusson.

ANNONS

Vill stimulera ombildningar

Förslaget innehåller ett helt paket med åtgärder. Förutom att riva dagens torg och bygga nytt vill man också bygga mer småhus i området samt stötta boende som vill ombilda sin fastighet till bostadsrätter.

– Man ska kunna göra en boendekarriär i sitt eget område. Om du vill äga ditt eget boende i dag, så är man i många fall tvungen att flytta. Då cementeras den utanförskapsstruktur som finns. Det vill vi bryta. Vi har också en situation i Göteborg där barnfamiljer lämnar och vi behöver bygga mer småhus så att även barnfamiljer kan bo kvar, säger Axel Josefson, biträdande kommunalråd (M).

Axel Josefson, Hampus Magnusson och Mats Green från Moderaterna vill riva Vårväderstorget i Biskopsgården, för att ge området en nystart.
Axel Josefson, Hampus Magnusson och Mats Green från Moderaterna vill riva Vårväderstorget i Biskopsgården, för att ge området en nystart. Bild: Petter Trens

I förslaget finns också en tanke på att sätta igång en ny egnahemsrörelse och ge människor möjlighet att själva vara med att bygga för att få ned priset, något som var vanligt i Göteborg i mitten av 1900-talet.

– Så har vi ju delvis byggt Göteborg och det finns intressenter som vill vara med och hjälpa till med det. Vi vill se nystartsområden med nybyggaranda, säger Hampus Magnusson.

Flytta arbetsplatser

Moderaterna vill också att det blir fler arbetsplatser i området. Tanken är att flytta Renova, som ändå kommer att behöva flytta från Ringön, till Biskopsgården.

– Vi vill skapa liv och rörelse dygnet runt och då behöver vi få arbetsplatser. Någon måste ta första steget och den kommunala verksamheten är lämplig att göra det. Det ger också förutsättningar för restaurangverksamhet och butiker. Vi tror att även andra verksamheter kommer att flytta dit när det finns service i de här områdena, säger Axel Josefson.

ANNONS

Nystartspaketet innehåller också ett stort fokus på trygghet. Bland annat vill Moderaterna att området blir ett LOV3-område, vilket ger ordningsvakter större befogenheter. Snabba insatser mot klotter och skadegörelse samt ett ökat stöd till civilsamhället är andra delar.

Finns det inte en risk att man bara flyttar problemen någon annanstans genom den här satsningen?

– Nej, tanken är att vi ska få ordning på samtliga sju utsatta områden och börja här, säger Hampus Magnusson.

Kamne: "respektlöst"

Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, tycker att Moderaternas förslag låter respektlöst mot såväl människorna som bor i Biskopsgården och stadens resurser.

– Allt är kanske inte dåligt med det här förslaget, men det låter som väldigt mycket arbete för att komma till ruta ett. Var ska alla bo medan man river? Vad händer med handeln under tiden? Dessutom är det alltid en miljöbelastning att riva. Att riva mycket är förstås en större belastning.

FAKTA: Moderaternas förslag

Riva Vårväderstorget och ersätta med ett nytt.

Stimulera olika upplåtelseformer i området.

Flytta kommunala verksamheter till området för att skapa fler arbetstillfällen.

Satsa på utbildningar i området.

Stötta civilsamhället.

Ge ordningsvakterna större befogenheter.

Agera snabbt mot skadegörelse och klotter.

Bekämpa den svarta hyresmarknaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS