Sommartid kan det finnas fler än hundra hoppkräftor per liter havsvatten. "Ligger du på bryggan och tittar ner i vattnet kan du se något litet som hoppar. Tar man upp en vattenflaska och håller mot ljuset ser man det också", säger forskaren Erik Selander.
Sommartid kan det finnas fler än hundra hoppkräftor per liter havsvatten. "Ligger du på bryggan och tittar ner i vattnet kan du se något litet som hoppar. Tar man upp en vattenflaska och håller mot ljuset ser man det också", säger forskaren Erik Selander. Bild: Göteborgs universitet

Liten kräfta nyckel till att förstå algblomning

Hoppkräftor kan bidra till att förklara vad som orsakar giftiga algblomningar. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.

ANNONS

Hoppkräftor är världens vanligaste djur – sommartid kan det finnas fler än hundra stycken av de knappt millimeterstora djuren per liter havsvatten. Nu visar en ny studie från Göteborgs universitet vilken påverkan de små kräftorna kan ha på havets ekosystem.

Ett unikt doftämne som djuren släpper ut får nämligen havets allra minsta invånare, växtplankton, att mobilisera sina försvar för att slippa bli uppätna. En del av försvaren involverar kemisk krigföring och producerar mycket starka gifter.

Algblomning i Östersjön utanför Karlskrona.
Algblomning i Östersjön utanför Karlskrona. Bild: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Forskaren Erik Selander, vid institutionen för marina vetenskaper på Göteborgs universitet, liknar copepodamidernas, som ämnena kallas, påverkan med effekten av hormoner i kroppen.

ANNONS

– Ämnena är märkligt potenta. Mycket små mängder får stora systemiska effekter. Den mängd copepodamid som skulle rymmas i ett saltkorn är tillräckligt för att få växtplankton i en hel simbassäng att mobilisera sina försvar. En del av försvaren involverar mycket starka gifter och copepodamiderna kan därför orsaka långtgående effekter som till exempel giftiga algblomningar.

– Eftersom växtplankton i havet är grunden för allt liv i havet så blir effekterna storskaliga, säger han vidare.

Varför släpper hoppkräftorna ut de här ämnena?

– Det är ingen som vet. En gissning är att de är inblandade i matsmältningen. Människor har liknande ämnen i gallan.

Är det här en förvånande upptäckt?

– Fascinerande i alla fall. Man vet sedan tidigare att hoppkräftor är otroligt viktiga i näringsväven. De är den viktigaste länken upp i näringskedjan från växtplankton.

LÄS MER:Unik Chalmersmetod kan revolutionera läkemedelsindustrin

Producerar tio gånger mer gift

Artikeln, som publicerats i Science Advances, visar också att vissa växtalger krymper när de utsätts för doftämnena. När storleken ändras får det efterdyningar i en rad andra processer.

– Det handlar till exempel om hur mycket kol som exporteras från ytvattnet till djupare vatten, eller vem som äter upp vem i planktonsamhället.

De nya upptäckterna ökar förståelsen för havets ekosystem, och framför allt för de mekanismer som leder till giftiga algblomningar.

ANNONS

– Varför, och när giftiga algblomningar uppkommer, har vi tidigare inte kunnat förstå. Copepodamiderna tycks vara en viktig och förbisedd mekanism som bidrar till uppkomsten av giftiga algblomningar genom att få giftproducenterna att producera så mycket som tio gånger mer gift än normalt, säger Erik Selander.

ANNONS