Liseberg – nu startar rivningen av Oceana

Liseberg har nu tillsammans med NCC kommit med en plan för hur arbetet med att riva och sanera efter att Oceana brann. Detta är viktigt för att göra platsen säker och minimera miljöpåverkan, enligt Liseberg.

ANNONS
|

Den 12 februari fattade Lisebergs vattenland Oceana eld. Flera explosioner ägde rum och det blev en omfattande och förödande brand. En person miste tragiskt livet. Totalt 22 personer fick vård för lindriga skador.

Släckningsarbetet pågick under lång tid och det blev bara ett skelett kvar av vattenrutschkanorna som slingrade sig ut från en av byggnaderna. Själva byggnaderna brann också.

Efter en tid meddelade dock Liseberg att större delar än de väntat sig hade förblivit intakta.

– Allt som är på marken, där vi har bassänger och golvytor är i stora drag mycket mindre skadat än vi hade trott. Däremot är takkonstruktionen skadad och måste bytas ut.

ANNONS
Lisebergs vd Andreas Andersen konstaterade några veckor efter den tragiska branden att mer av byggnaderna kunnat räddas än väntat.
Lisebergs vd Andreas Andersen konstaterade några veckor efter den tragiska branden att mer av byggnaderna kunnat räddas än väntat. Bild: Maja Karlström

Det sa Lisebergs vd Andreas Andersen till GP efter att han hade tagit del av en teknisk analys av byggnaden två veckor efter branden. Då konstaterade också Liseberg att utrymmen i källaren, där teknikinstallationer kopplat till bassänger och äventyrsbad finns, också i hög grad var oskadade. Dessutom är en lägre tegelbyggnad med omklädningsrum, entré, restaurang och teknik oskadd.

Nu skriver nöjesparken på sin hemsida att ”dessa värden behöver skyddas och vädersäkras, samtidigt som de delar som har förstörts behöver nedmonteras och hanteras, för att säkerställa att de inte påverkar vare sig miljö eller omgivning.”

– Ett rivnings- och saneringsarbete kommer att ske parallellt med varandra. Det handlar om att säkra upp byggnaden, men också om att städa upp och rensa platsen på skadat material, säger Sofia Wikstedt, PR-koordinator på Liseberg.

Hotell Curiosa granne

En del av materialet kommer att skickas till förvaring och det som kan påverka miljön negativt ska tas omhand.

Enligt Liseberg har de redan kunnat starta ventilation, värme och vatten. Nu har de fokus på att transportera bort brandrester och sanera. Men delar av attraktionstornet, bassänghallens tak och vissa träbalkar kommer att behöva rivas.

Det är just nu oklart hur mycket arbetet kommer att kosta, och även hur lång tid rivnings- och saneringsarbetet kommer att ta.

ANNONS

– Än så länge har vi ingen tidsplan att kommunicera och det hör ihop med hur komplext arbetet är och att vi fortfarande inte har någon bild av hur omfattande arbetet är, säger Sofia Wikstedt.

Hotellet Grand Curiosa är Oceanas närmaste granne. Men de ska kunna fortsätta sin verksamhet.

– De ska inte påverkas på något sätt, utan såklart att det återigen är granne med en byggarbetsplats nu. Vi fortsätter verksamheten som planerat och gör allt vi kan för att hotellet ska vara så opåverkat som vanligt.

Uppdraget från Lisebergs styrelse är att ”utreda och säkra förutsättningarna för en återuppbyggnad av Oceana”.

Är det säkert att Oceana kommer att byggas upp igen i och med denna plan?

– Nej, Liseberg har fått ett uppdrag att utreda möjligheterna till en återuppbyggnad. Det här arbetet som inleds nu är en stor del av det. Det finns inget beslut, det finns fortfarande mycket vi inväntar.

LÄS MER:Lisebergs vd: Besked om Oceana kan dröja

LÄS MER:Företagarna i kritik mot NCC: Kollektiv bestraffning av små företag

LÄS MER:Nu försvinner den stora Oceana-skylten

LÄS MER:De var med när Lisebergs äventyrsbad slukades av lågorna

LÄS MER:Liseberg: Oceana klarade sig bättre än man trott

ANNONS