Linus Amvall: Syr nästan alla kläder själv

ANNONS
|

”Jag har tyckt om att sy ända sedan slöjden i lågstadiet. När jag blev lite äldre började jag sy om kläder och efter ett tag började jag också tillverka nya plagg. I dag syr jag en stor del av kläderna jag använder. Ibland ger jag bort något jag sytt till kompisar också, fast det är mest när jag gjort lite fel så att det inte passar. Just nu håller jag på med en skjorta som ska knäppas med magneter, och så har jag skaffat tyg till en ryggsäck.

Jag är även aktiv i något som heter Cykelköket, som är baserat på en folkbildningstanke. Vi tillhandahåller verktyg och kunskap så att folk kan komma till vår lokal och lära sig att fixa sina cyklar själva. Här finns fler verksamheter, till exempel Klädoteket som lånar ut kläder, och jag har ställt mina symaskiner i ett hörn här så att vem som helst som är sugen på att sy ska kunna låna dem. En stor del i DIY-rörelsen handlar ju om att dela med sig. Sådana här industrimaskiner kräver dessutom både mer plats och ofta trefasuttag vilket de flesta saknar hemma.

ANNONS

För min del handlar DIY mycket om att människor fått tillgång till sådant som tidigare bara funnits inom industrin. Tack vare teknologisk utveckling och kunskapsutbyte mellan människor kan man i dag få en professionell finish på saker även om man tillverkar dem själv. Det är häftigt. Jag har alltid gillat att göra grejer själv, lite oavsett vad det rör sig om. Jag håller till exempel även på med elmotorcyklar, programmerar en del och tycker över lag om att fixa saker. Fördelen är att man får allt exakt som man vill ha det, vilket är bra ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom man då troligen använder sakerna mer. Och det man lagt ner mycket tid och energi på blir ju i sig svårare att slänga.

Jag brukar föredra svenska ord framför låneord men begreppet DIY är smidigt och universellt när man ska söka på webben. Det är kul att många är så generösa med att dela med sig av sina projekt och kunskaper.”

Linus Amvall

Ålder: 27.

Familj: Föräldrar.

Bor: Kungssten.

Gör: Jobbar som ljud- och ljustekniker.

Relation till DIY: Syr egna kläder och är aktiv i Omställningsverkstan i Linné­staden. Där kan man också låna hans symaskiner på lördagar klockan 11–16.

ANNONS
ANNONS