Delar av de beslag som gjordes i lägenheten som Nasermannen hyrde ut i andra hand och som en 27-årig man fälls för.
Delar av de beslag som gjordes i lägenheten som Nasermannen hyrde ut i andra hand och som en 27-årig man fälls för. Bild: Polisen

Ledande i Naserligan frias – okänd man tog på sig brottet

En av förgrundsfigurerna i den forna Naserligan åtalades för grovt narkotikabrott. Strax efter rättegången klev dock en okänd man in hos polisen och tog på sig ansvaret för ett kvarts kilo kokain. Därmed slapp den tidigare misstänkte undan ett längre fängelsestraff.

ANNONS
|

I början på 2000-talet karaktäriserade polisen den idag 50-årige mannen som en av de ledande i den så kallade Naserligan, ett kriminellt nätverk som då dominerade den undre världen i Göteborg.

I slutet av oktober ställdes han inför rätta, tillsammans med en 27-årig man, i ett mål som förutom knark också innehöll två skarpladdade halvautomatiska pistoler – en Glock och en Zastava.

Oväntat uppdykande

När rättegången var över, och i väntan på tingsrättsdomen, dök det i all hast upp en tredje part i ärendet.

Den 30-årige mannen anmälde sig själv på Stampgatans polisstation och meddelade att den narkotika som hittats i Naser-mannens vindsförråd faktiskt tillhörde honom.

ANNONS

– Vi hade spår på platsen från en okänd individ, som inte förekom i några register. Dessa visade sig matcha den här personen. Så vi tvingades köra om hela förhandlingen, konstaterar kammaråklagare Stefan Lind.

Inför 30-åringens medgivande och 50-åringens nekande, hade domstolen inget annat att göra än att döma den ene (som fick tre års fängelse) och fria den andre.

Fem års fängelse

Åklagaren vill inte spekulera varför den yngre mannen plötsligt blev så intresserad av att erkänna det grova narkotikabrottet.

Den 27-årige kumpanen – som förvarat, bearbetat och förpackat fyra hekto kokain i en bostad i Olskroken – fälls både för detta och för vapeninnehavet.

Påföljden för honom blir fem års fängelse.

Lägenheten, där verksamheten bedrevs, hade 27-åringen hyrt i andra hand av just Naser-mannen. Han har å sin sida sagt sig sakna kännedom om vad som pågick där.

"Skulle bo där"

Vem hade du lämnat dörrnycklarna till? undrade förhörsledaren i utredningen.

– Det var en kille. Jag kommer inte ihåg hans namn. Han skulle bo där, tror jag, svarade 50-åringen.

År 2001 startade en lång och blodig konflikt mellan Naserligan, en etnisk sammanslutning med rötterna på Balkanhalvön, och förortsgänget Original Gangsters från Bergsjön.

Den ena falangen leddes av Naser Dzeljilji, den andra av Denho Acar.

ANNONS

Intressen i Majorna

Konstellationerna existerar alltjämt, men i betydligt mer blygsam och nedtonad form.

Personer som ingått i Naserligan har, enligt polisen, haft ett stort inflytande även när det gäller narkotikaförsäljning på nöjesstråken runt Andra Långgatan i Linnéstaden.

I den aktuella förundersökningen förekommer namn på ett antal unga män i Majorna, som enligt polisen kopplas till illegala affärer i stadsdelen.

Den nu dömde 27-åringen uppges ha kontakter inom denna grupp.

ANNONS