Lars Vilks hemlig gäst på konferens i Göteborg

Säkerhetsläget har höjts.

ANNONS
|

Konstnären Lars Vilks är den hemlige gästen på Grävseminariet i Göteborg i kväll.

- Med anledning av den allvarliga hotbilden vill vi ge deltagarna möjlighet att avgöra om man vill vara med eller inte. Därför går vi ut med detta nu, säger grävgeneralen Nils Hanson.

Det har varit ett stort hemlighetsmakeri kring vem som är årets hemliga gäst under kvällens Late Night Show på Gräv - det årliga seminariet för Föreningen Grävande Journalister.

Anledningen till detta är gästen själv – den kontroversielle konstnären och konstkritikern Lars Vilks.

- Helst skulle vi inte vilja gå ut med namnet i förväg. Konceptet bygger på att hemliga gäster medverkar under kvällen. Det ska inte deltagarna få veta i förhand. Men med anledning av hotbilden mot Lars Vilks vill vi inte överraska dem med detta, säger journalisten och grävgeneralen Nils Hansson.

ANNONS

Klockan fyra på fredagseftermiddagen skickades informationen om gästen ut visa sms till de samtliga 600 deltagarna.

- Vi har valt att gå ut med namnet så sent som vi kunnat och bedömer 16:00 som en bra tid, säger han.

Temat på årets Grävseminarium är det fria ordet, då tryckfrihetsförordningen i år firar 250 år. Temat är också anledningen till att man bjudit in Lars Vilks till kvällens Late night show, en debatt som i år leds av SVT-profilerna och journalisterna Belinda Olsson och Janne Josefsson.

- Vi som utnyttjar det fria ordet måste ställa upp för andra som också vill utnyttja det. Uppställningen för Lars Vilks bland Sveriges journalister har varit väldigt lam, om den över huvud taget har funnits. Man har inte i tillräckligt stor utsträckning tagit ställning för hans rätt att uttrycka sig. Varför har man inte gjort det? Det är något som vi kommer att diskutera i kväll, säger Nils Hanson.

En annan av de hemliga gästerna som kommer att medverka under samma diskussion är Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg.

- Hon har varit väldigt kritisk mot Lars Vilks. Hon försvarar hans rätt att yttra sig men är kritisk mot det han yttrar sig om. Det kommer bli en intressant debatt, säger Nils Hanson.

ANNONS

Hur säkert är det att vara på seminariet i kväll?

- Förberedelserna inför detta har varit väldigt noggranna. Vi har haft möten med polisen och säkerhetsansvariga på anläggningen. Säkerhetsåtgärderna är väldigt långtgående, så vi känner oss trygga, säger han.

Enligt Inger Hansson, säkerhetschef på Gothia Towers, har det varit ganska stora förberedelser inför arrangemanget och kring Lars Vilks i synnerhet.

- Vi har ett nära samarbete med både polis och Säpo och det kommer att vara en förstärkt bevakning i samband med detta event, säger Inger Hansson.

ANNONS