Läraren ska ha gillat en elevs Tiktokinlägg och sedan hävdat att det var ett fejkkonto.
Läraren ska ha gillat en elevs Tiktokinlägg och sedan hävdat att det var ett fejkkonto. Bild: Anjum Naveed

Lärare i Göteborg kan varnas – gillade inlägg på Tiktok

En lärare som arbetat på flera skolor i Göteborg ska ha bett en elev skriva ett svar på bröstet och sedan visa det. En annan elev ska han ha kallat söt och sedan gillat hennes inlägg på Tiktok. Den manliga läraren har köpts ut av kommunen och nu kräver Skolinspektionen att han varnas.

ANNONS

För ett drygt år sedan kontaktades Skolinspektionen av en vårdnadshavare om att en lärare agerat olämpligt.

Skolinspektionen gjorde en utredning som visar att läraren betett sig illa vid flera tillfällen under flera års tid, på tre olika skolor som han jobbat på i Göteborg.

En elev har berättat att hon kommit till en lektion utan block och penna. När hon sa det ska läraren ha svarat: ”Du kan skriva uppgiften på bröstet och visa”. Eleven ska ha blivit chockad och berättat för rektorn, som även pratat med tre andra elever som bekräftar berättelsen.

En annan elev reagerade när läraren kommenterade hennes utseende. Elevens bild fanns med i en powerpointpresentation, vilket hon inte gillade. När hon bad läraren ta bort bilden, ska läraren har svarat att det inte behövdes för hon var så söt. Även detta har bekräftats av andra elever, men läraren förnekar att han ska ha fällt en sådan kommentar inför klassen.

ANNONS
Läraren har jobbat på en rad olika grundskolor i Göteborg. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
Läraren har jobbat på en rad olika grundskolor i Göteborg. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Betygsatt elever inför varandra

Samma elev upptäckte senare att läraren gillat ett inlägg hon gjort på sociala medieplattformen Tiktok. Läraren ska då ha uppgett att det var ett fejkkonto som gillat bilden, men överbevisades med en skärmdump som visade att det faktiskt var hans konto. Eleven uppger också att läraren har kallat henne för ”sin bästa elev” inför klassen.

Utredningen visar också att läraren skämtsamt har betygsatt elever inför varandra med ett eget poängsystem som skapat stress och osäkerhet. Han ska också ha tvingat en elev att översätta en text från svenska till engelska inför klassen, trots att eleven flera gånger sade att hen inte klarade det.

Bör få en varning

Samtliga händelser har utretts av skolornas rektorer. En rektor har bland annat uppgett för Skolinspektionen att det är otvetydigt att läraren brustit i sin lämplighet. Rektorn hade dock inget att anmärka på lärarens ämneskunskap, undervisning eller bedömning.

En annan rektor uppger att det uppstod svårigheter mellan läraren och en klass han undervisade i. Läraren uppfattades som bullrig och lite hotfull av några elever. När problemen eskalerade ska rektorn och läraren ha enats om att läraren inte längre borde arbeta i grundskolan.

Skolinspektionen anser att lärarens agerande är så pass allvarligt att man i en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd yrkar på att han ska få en varning.

ANNONS

Läraren bestrider uppgifterna

GP har varit i kontakt med läraren som bestrider alla påståenden om att han skulle vara olämplig. Han uppger i utredningen att han aldrig blivit varnad eller prickad av någon rektor och att han rett ut alla missförstånd och konflikter som uppstått.

Läraren är nu utköpt från Göteborgs stad, vilket innebär att han inte ska kunna anställas på någon av kommunens grundskolor igen.

LÄS MER:Gymnasieelever i Göteborg misstänks ha ändrat sina egna betyg

LÄS MER:Eleverna stöttar uppsagda vaktmästaren

LÄS MER:Populäraste skolorna i Göteborg läsåret 2023/2024

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS