Kyrkor i Göteborg öppnar igen – flera gudstjänster ska minska trängseln

Nu börjar kyrkorna i Göteborg öppna upp igen för gudstjänster efter att ha varit stängda sedan början av april. En av dem är S:t Pauli kyrka vid Redbergsplatsen som valde att ha fyra gudstjänster under söndagen för att glesa ut antalet besökare.
– Det känns väldigt bra, folk var väldigt glada att komma till kyrkan igen, säger prästen Björn Larsson.

ANNONS
|

Efter att de flesta kyrkorna haft stängt sedan början av april och endast sänt gudstjänster via internet börjar nu en del öppna upp igen. En av dem är St: Pauli kyrka.

Björn Larsson är präst i Sankt Pauli församling och höll sin första högmässa klockan 09.15 på söndagsmorgonen i S:t Pauli kyrka. Samtidigt pågick en mindre gudstjänst i församlingshemmet. Ytterligare två högmässor var inplanerade för dagen, den sista klockan 18.

– Det kändes väldigt bra att kunna samlas i kyrkan igen. Vi hade 35 besökare på 9-mässan och reaktionerna var väldigt positiva, Alla var jätteglada för att kunna träffas igen och ta sakramentet, berättar Björn Larsson.

ANNONS

– Det blir kanske inte samma tryck i sången som vi brukar ha, men man kan kalla det för en stillsam glädje.

Nya rutiner för nattvarden

Björn Larsson var också väldigt nöjd med hur kyrkobesökarna betedde sig och höll avstånd till varandra. Även nattvarden förlöpte utan problem.

– Det blir kanske inte samma tryck i sången som vi brukar ha, men man kan kalla det för en stillsam glädje

– Vi hade kyrkvärdar som visade fram en person i taget, jag doppade brödet i vinet i ena änden, så sträckte jag över det och därefter fick de ta emot det i den torra delen, vi höll avstånd och hade spritade händer, berättar Björn Larsson.

S:t Pauli var den enda kyrkan i området som hade öppet i dag och kommer att fortsätta på samma sätt framöver. Övriga kyrkor kommer att haka på så småningom.

Fler kyrkor kommer att öppna

Enligt Martin Lindh, som är kyrkoherde för Örgryte pastorat, kommer Örgryte kyrka att öppna på torsdag och Härlanda och Björkekärr kyrkor öppnar på pingstdagen. Dessutom planeras en friluftsgudstjänst på torsdag i Örgryte. Gamla Örgryte kyrka är däremot för liten och trång och kommer att fortsätta vara stängd.

Prästen Björn Larsson i S:t Pauli kyrka inväntar sina församlingsmedlemmar inför sista högmässan för dagen.
Prästen Björn Larsson i S:t Pauli kyrka inväntar sina församlingsmedlemmar inför sista högmässan för dagen. Bild: Mia Höglund

De flesta kyrkorna har haft stängt sedan början av april, men inte riktigt alla.

– Backa har inte haft stängt alls och i Västra Frölunda har vissa haft öppet. Men nu börjar de flesta planera för att öppna upp igen före midsommar, berättar Martin Lindh. Tidigare var det sagt efter midsommar, men vi anpassar oss hela tiden efter nya besked från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

– Ur folkhälsosynpunkt är det viktigt att kunna mötas. Många människor tycker det har varit jättejobbigt.

Givetvis följer man noga alla regler om distansering och begränsat antal kyrkobesökare, därav de många gudstjänsterna för att inte så många ska komma till varje gudstjänst.

ANNONS