Kvinnostrejk mot svenska våldtäktsdomar på Götaplatsen

Våldtäktsoffret ”Anna” tvingades betala sin förövare. GP:s avslöjande kommer kort efter det uppmärksammade fallet där en våldtäktsman fick 840 000 kronor i skadestånd.
Nu kokar det på sociala medier och inte minst i feministiska led.
– Man blir ju helt vansinnig, säger Annika Olsson, en av deltagarna i den Kvinnostrejk som anordnas på Götaplatsen.

ANNONS
|

Initiativet Kvinnostrejk finns över hela landet och kom till Göteborg i mars. Sedan dess har en grupp manifesterat på Götaplatsen varje fredag, med förhoppningen att väcka lika stor uppmärksamhet som Greta Thunbergs klimatstrejk.

När vi når en av deltagarna, Annika Olsson, håller hon just på att måla dagens skylt.

– Folk skriver lite vad de vill, men i dag tror jag att kommer många fokusera på hur dåligt det ser ut med våldtäktsdomar i Sverige, säger hon.

I en granskning av den mycket ovanliga diagnosen sexsomni kunde GP berätta om Anna, som tvingades betala tillbaka ett skadestånd på 150 000 till mannen som våldtagit henne. Efter att domen fallit hävdade mannen att han begått övergreppet i sömnen, rättegångarna togs om – och mannen friades.

ANNONS

– Hur ska folk våga anmäla en våldtäkt om man riskerar att bli återbetalningsskyldig? Man blir helt vansinnig, säger Annika Olsson.

Flera vill skänka pengar till ”Anna”

Nyheten kommer kort efter det uppmärksammade fallet där en våldtäktsman i Malmö, som dömts till fängelse och utvisning, fick 840 000 kronor i skadestånd efter en ny åldersbedömning. Detta samtidigt som hans offer bara fått ett par tusenlappar eftersom förövarna – mannens bror var också med – inte hade några pengar.

LÄS MER:Våldtäktsmannens skadestånd – ett hån mot brottsoffren

LÄS MER:Våldtäktsdömd får skadestånd – åldern var fel

– Hur ska folk våga anmäla en våldtäkt om man riskerar att bli återbetalningsskyldig? Man blir helt vansinnig, säger Annika Olsson.
– Hur ska folk våga anmäla en våldtäkt om man riskerar att bli återbetalningsskyldig? Man blir helt vansinnig, säger Annika Olsson. Bild: Sanna Tedeborg

Flera insamlingar startades för att kompensera Malmömännens offer och Kvinnostrejk har samma sak i sikte för Anna.

– Detta ska "Anna” inte behöva betala själv. Vi vill täcka skadeståndet och ge henne plåster på såren.

Fredagens manifestation är den 24 i ordningen. Första gången var fem kvinnor på plats men nu bör de bli drygt 15, gissar Annika Olsson. Rörelsen finns förstås även online och det är främst där som tillväxten har skett.

– Jag känner personligen att jag vill göra något mer än att knyta näven i fickan, även om det ”bara” är att stå på Götaplatsen.

LÄS MER:Friad för våldtäkt i sömnen – här är alla 30 män som hävdat sexsomni

LÄS MER:Allt fler sexbrottslingar påstår sig ha sexsomni

ANNONS