Kvinna sköts på öppen gata

ANNONS
|

Kvinnan ska ha gått ut från en port på Anders Personsgatan då hon sköts ned på gatan utanför strax efter klockan två på tisdagseftermiddagen. Händelsen ledde till ett stort polisuppbåd och närheten till två stora skolor och de många bostäderna i området gjorde att många människor blev vittne till händelsen eller kom till platsen kort efteråt.

- Jag kom fram precis efter att hon blev skjuten. Då låg hon på gatan med mycket folk runt omkring henne och det var en hel del blod. Jag såg hennes ansikte och hon såg ut att vara i 40-årsåldern, säger Jenny Andreasson som bor i en trappuppgång inte långt från platsen där kvinnan sköts ned.

ANNONS

Skjuten på trottoaren

Hon kunde från sitt fönster följa händelseutvecklingen och pekar ut platsen där en större mörkröd blodpöl fläckar den stenbelagda trottoaren.

En byggnadsarbetare i full mundering står vid avspärrningsbandet i ena änden av Anders Personsgatan och berättar att en av hans arbetskamrater hörde skott och en kvinna som jämrade sig. De renoverar fasaden på en av fastigheterna i området och från de uppresta ställningarna har de en god blick över platsen. Snart ses också poliser gå omkring uppe på byggnadsställningen för att ta upp vittnesuppgifter.

Navid Badi bor precis intill platsen för skottlossningen och säger att han kom dit eftersom han hörde polishelikoptern cirkulera över området.

- Det är ett så lugnt område, därför reagerar man ju. Jag hörde ingenting, verkligen ingenting. Det måste ha använts ljuddämpare eller någonting, säger han medan en polisman med hund passerar oss bort längs gatan i jakt efter bevisning.

Polisen genomsökte området

Ett stort antal polismän sökte av området minutiöst, en del krypandes på alla fyra under parkerade bilar för att ta tillvara alla tänkbara bevisföremål – om mannen till exempel hade slängt något under sin flykt från platsen.

På väg ut från Plushögskolans lokaler kommer två elever som går affärsprogrammet. En kvinna i svart dress och lika svart portfölj berättar att några av eleverna på skolan fått hjälp av psykolog sedan de bevittnat händelsen.

ANNONS

- Vår skola ligger ju precis mitt emot där det hände, säger kvinnan.

I direkt närhet till platsen ligger också Lernias vuxenutbildning där klasser hade verksamhet som pågick då skjutningen inträffade. Ett av klassrummen hade skyltfönster som vätte mot platsen och när GP kom dit kort efteråt var lektionen i full gång.

Enligt uppgift blev elever vittne till händelsen och ska ha fått hjälp med psykolog.

- Vi har en beredskap om sådant här händer. Vi har satt in vår krisberedskapsplan och har varit inne i de klasser som var på plats i skolan vid det här tillfället. Alla som var inne under dagen, elever och personal, har informerats. Vi har kontakt med kyrka och vårdcentral, säger Jon Nielsen, verksamhetschef på Plushögskolan.

Misstänkt gripen

Vid 15.18 uppger polisens presstalesman att man gripit en misstänkt gärningsman i Angered. Vid samma tidpunkt gjordes en stor polisinsats med tungt utrustade, svartklädda insatspoliser som letade sig igenom fyrans spårvagn vid Hjällbo centrum.

Mannen har sannolikt tagit vagnen från Svingeln, ut mot Gamlestadstorget, bytt och därefter hamnat i Hjällbo.

- Vi kan inte kommentera omständigheterna kring gripandet för närvarande, sa Jenny Widén, presstalesperson vid polisen vid 17-tiden.

Rubriceringen på polisens förundersökning är i nuläget misstänkt mordförsök.

ANNONS

Inre spaning (slagning i relationsregister) och goda vittnesuppgifter gjorde att gripandet gick så förhållandevis snabbt.

När det gäller den här typen av grova relationsbrott har Göteborgspolisen en i det närmaste hundraprocentig uppklarningsprocent.

- Patientens tillstånd är allvarligt men stabilt, meddelade Robert Sjölund på Sahlgrenska vid 18-tiden.

ANNONS