Krönikörer kritiserar Göteborg i kvällspress

Tyckare i 08-land rör genom lätt Göteborgskritiska artiklar i kvällspressen upp känslor i stan. "Det vore bra om fler 031-krönikörer vågar vara självkritiska", säger varumärkesdoktorn.

ANNONS
|

I november rörde kolumnisten Peter Kadhammar i Aftonbladet om i grytan och frågade sig varför Göteborg är så betydelselöst.

Många ryckte ut till Göteborgs försvar.

Nu är det krönikören Patrik Kronqvist i Expressen som undrar vad "det egentligen är för fel på Göteborg".

Expressenkrönikören noterar att ekonomhistorikern, och göteborgaren, Jan Jörnmark driver tesen att många av Göteborgs problem beror på dess gleshet.

"Göteborg är en enorm kommun, till ytan större än Stockholm, Nacka, Solna, Sundbyberg och Sollentuna tillsammans. Men medan det i de fem sistnämnda kommunerna bor 1,2 miljoner människor har Göteborgs kommun bara en halv miljon invånare", skriver Patrik Nordqvist.

ANNONS

Enligt Nordqvist råder obalans i byggandet i Göteborg, med ett politisk fokus på hyresrätter. Företag som vill bygga centrala bostadsrätter motarbetas ofta.

"Det har fått till följd att hög- och medelinkomsttagare lämnar Göteborg för förortskommuner som Lerum, Kungsbacka eller rentav Varberg. Skattekraften sjunker därmed, Lilla Edet är på väg att passera Göteborg vad gäller medelinkomst".

Nordqvist konstaterar också att nyföretagandet i Göteborg är betydligt lägre än i både Stockholm och Malmö. På rankinglistor över företagsklimat har staden rasat de senaste åren och ligger nu på en medioker 182:a plats.

Kräftgången är inte bara ett problem för göteborgarna.

"Att vår andra stad sackar efter är därför ett hot mot hela vårt välstånd. Vi bör alla känna sorg över Göteborg".

Eva Ossiansson, varumärkesdoktor på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, tycker inte att Patrik Nordqvist är fel ute.

- Det han skriver är förstås inte hela sanningen. Men Göteborg står inför många utmaningar och det finns en brist på självinsikt i stan, säger hon.

Ossiansson efterlyser en "ärlig nulägesanalys" från de göteborgska makthavarnas sida.

- Det är brister i kollektivtrafiken, i skolan, i integrationen med mera. En sådan analys är ett måste om staden ska kunna attrahera människor och företag och behålla eller öka skattebasen, säger hon.

ANNONS

Lika angelägenhet som en vederhäftig analys är en klar vision från politikens sida, anser Eva Ossiansson.

- Och en vision är inte samma sak som en namntävling om en bro eller att invånarna i Göteborg får lämna förslag om 2021-firandet på gula post it-lappar.

Att herrar Kadhammar och Nordqvist från sin Stockholmshorisont behagar vara ifrågasättande i ämnet Göteborg upprör säkert en och annan go gubbe i stan.

Dock inte Eva Ossiansson.

- Det är lätt att avfärda 08-or just för att de är stockholmare, även när de har rätt. Jag ser gärna liknande artiklar från 031-baserade skribenter som vågar ta fajten. Men tyvärr är det ofta lågt i tak och munkavle på gentemot kritiker i Göteborg, säger hon.

ANNONS