Jonas Attenius (S) vill sätta in en rad olika åtgärder snarast.
Jonas Attenius (S) vill sätta in en rad olika åtgärder snarast. Bild: Robin Aron

Kravet: Stäng alla bibliotek och fritidsgårdar

Socialdemokraterna och Demokraterna vill att staden stänger ned samtliga bibliotek och fritidsgårdar. Därutöver vill partierna kraftigt sänka p-avgifter i centrala Göteborg.
– Vi måste göra vårt yttersta för att begränsa smittan och rädda liv, säger Jonas Attenius (S).

ANNONS
|

Socialdemokraterna och Demokraterna, stadens två största partier men som själva inte samlar en majoritet, har kommit överens om ett stort paket av åtgärder i samband med den ökade smittspridningen i Göteborg.

– Vi ser en rätt kaotisk krishantering av alliansen, där de väljer att stänga in sig med V, MP och Fi. Socialdemokraterna och vi tycker olika i en hel del men när det gäller krishantering är vi helt eniga, säger Martin Wannholt (D).

LÄS MER:Vad är öppet och stängt? Få koll på museer, biografer och teatrar

Vill stänga alla bibliotek

Det gemensamma yrkandet handlar dels om att stänga samtliga bibliotek i hela staden och en tillfällig nedstängning av fritidsgårdar. Ett undantag ska gälla för verksamheter på fritidsgårdar som berör ungdomar födda efter 2005.

ANNONS

S och D kräver att för att kommunstyrelsens ordförande aktiverar krisledningsnämnden, en funktion som kan användas av kommuner vid katastrofhändelser, för att gå igenom ovanstående två punkter.

Det innebär att besluten kan verkställas blixtsnabbt utan att behöva tas upp i varje enskild nämnd eller förvaltning.

– När de nya reglerna träder i kraft nästa vecka behöver vi göra vårt yttersta för att begränsa smittan och rädda liv. Därför måste vi gå längre, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd.

– Vi har stängt andra verksamheter men biblioteken är fortsatt öppna och det är en viktigt del som behöver stängas ner och så får vi hitta nya lösningar som hemleveranser.

Vill se en bredare grupp

Martin Wannholt tycker att alliansens hantering av den andra vågen av coronapandemin varit rörig och att saker och ting skett ad hoc.

– Det har varit ordförandebeslut om att stänga ned ishallar och simhallar ena veckan. Och en vecka senare Stadsbiblioteket. Det finns mängder av verksamheter som är på samma risknivå. Om vi hade satt oss ned i en större grupp kunde vi ha samlat ihop det bättre.

– Om man vill ha en bred krishantering hade en bra början varit stadens två största partier och alliansen. Det hade gett en väldigt stabil majoritet och små konfliktytor.

ANNONS
Martin Wannholt (D) var inte välkommen till förhandlingarna med alliansstyret och Demokraterna.
Martin Wannholt (D) var inte välkommen till förhandlingarna med alliansstyret och Demokraterna. Bild: Robin Aron

För ett par veckor sedan var alliansstyret i Göteborg på god väg att göra upp med Socialdemokraterna i ett antal frågor. Men Demokraterna var aldrig välkomna att vara med. Martin Wannholt säger att han inte fått någon förklaring till varför alliansen höll dem ute.

– Jag vet inte vad jag ska kalla det – rent stropperi kanske, från Axel Josefsons sida. Jonas Attenius har hela tiden varit tydlig med att han ville han med oss, men det har Axel vägrat. Politiskt spel har gått före krishanteringen.

Vill sänka p-avgifter

Övriga åtgärder S och D föreslår handlar om slopade hyresavgifter för idrotts- och kulturevenemang som inte omfattas av restriktionerna. Det handlar om att stötta både mindre och större idrottsklubbar i publikfria evenemang på kommunala arenor samt träning som riktar sig till barn som är födda 2005 eller senare.

Dessutom vill partierna kraftigt sänka p-avgiften med 80 procent i centrala Göteborg samt att boendeparkering som i dag endast gäller på natten ska gälla dygnet runt.

– Vi vill hitta möjligheter att avlasta kollektivtrafiken. Det är upp och ner vända-världen. Man ska inte straffas ekonomiskt för att man tar ansvaret och har tillgång till bil, då ska man kunna parkera i centrala staden till en vettig kostnad, säger Jonas Attenius.

ANNONS

LÄS MER:Coronakonflikt i Göteborg – om språkkrav på omsorgspersonal

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS