Daniel Bernmar (V) vill att de heltidsanställda politikernas löner sänks till 45 000 kronor i månaden.
Daniel Bernmar (V) vill att de heltidsanställda politikernas löner sänks till 45 000 kronor i månaden. Bild: Robin Aron

Kravet från V och MP: sänk våra löner till 45 000 kronor

Sänk politikernas löner. Det kräver Vänsterpartiet och Miljöpartiet i ett yrkande till kommunstyrelsen. Istället för dagens 67 000 kronor vill de att ett kommunalråd ska tjäna 45 000 kronor.

ANNONS
|

På onsdagens möte i kommunstyrelsen kommer frågan om den årliga uppräkningen av politikernas löner och arvoden upp. Sedan 2003 räknas lönerna upp med samma nivå som den genomsnittliga löneökningen i kommunen föregående år. I år innebär det att lönerna ska skrivas upp med 2,77 procent.

Efter uppskrivningen skulle ett heltidsanställt kommunalråd tjäna 67 225 kronor och kommunstyrelsen ordförande 87 035 kronor.

LÄS MER:Så mycket tjänar bolagstopparna i kommunen

Sparar sex miljoner till kommunen

Det är alldeles för mycket, menar Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Politiker ska inte leva i sus och dus. I dag har politiker som inte är i närheten av vad vanligt folk tjänar, utan lång, långt över. Med vårt förslag får man fortfarande en hög lön, men sparar sex miljoner kronor åt kommunen, säger Daniel Bernmar, kommunalråd (V).

ANNONS

Enligt V och MP är 45 000 kronor för ett vanligt kommunalråd en mer rimlig nivå. För kommunstyrelsens ordförande föreslår de en lön på 50 000 kronor.

– Politiker är inte där för att tjäna pengar utan för att tjäna folket och de ska kunna representera folket – och folket tjänar inte de här summorna. Det är en mycket liten andel som tjänar de summorna vi gör, säger Daniel Bernmar.

Klarar sig utan en höjning

Extra märkligt tycker han att det är att trumma igenom den årliga ökningen just i år, då politikerna precis antagit en budget som ger 1,5 procent ökad tilldelning till nämnderna – en nivå som inte ens täcker de väntade kostnadsökningarna. Att i det läget höja politikernas löner med 2,77 procent ser han som hyckleri.

– Om välfärden kan fungera utan uppräkning så tror jag att politikerna också klarar det. Det kanske till och med bidrar till att säkra välfärden, säger han.

LÄS MER:Så mycket tjänar kommunernas toppchefer

"Rimlig lön sett till vårt ansvar"

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) delar inte alls Vänsterpartiets och Miljöpartiets syn på frågan. Han tycker att deras förslag är oseriöst "och på gränsen till populism".

– Min syn är att våra politiskt förtroendevalda behöver ha en skälig ersättning för det arbete de utför. Jag tycker att den ersättning kommunalråden har är fullt rimlig – det är ändå vi som är ansvariga för den verksamhet som bedrivs i Göteborgs stad.

ANNONS

Han säger att man i alla yrken får en ersättning som står i relation till det ansvar man har.

– Och vi har ett tungt ansvar för att säkerställa att staden fungerar och att göteborgarna får den service de ska ha. Det är inget vanligt jobb att vara kommunalråd i Göteborg stad, utan det är en utsatt position.

V-politikerna skänker till partikassan

V och MP tycker att det extra märkligt att höja lönerna med 2,77 procent i år när förvaltningarna får 1,5 procent i påslag. Kommentar?

– Det är inte konstigt. Vår löneuppräkning är baserad på den löneutveckling som finns inom Göteborg stad och även om vi går in i stramare tider så kommer vi sänka några löner eller ha en annan löneutveckling än i övriga riket. Jag ser ingen anledning till att vi ska ha en lönesänkning enbart för politikerna.

Allt talar för att förslaget från V och MP kommer att röstas ned i kommunstyrelsen. Oavsett hur det går kommer Daniel Bernmar ha lika mycket att röra sig på under det kommande året: som alla andra förtroendevalda V-politiker behåller han högst 29 000 kronor netto i månaden och skänker resten av lönen till partiet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS