Kraftiga vindar i Västsverige – staty på hustak tappade armen

Det blåser ordentligt i Göteborgsområdet. En staty har tappat armen och hastigheten har sänkts på Älvsborgsbron.

ANNONS
|

Video: Mölndals-Posten

Det blåser kraftigt i Göteborg och Västsverige. Längs kusten har SMHI utfärdat en gul varning för kulingvindar och räddningstjänsten har fått många larm om nedfallna träd.

Vid elva tiden ryckte räddningstjänsten ut till Mölndal, där två statyer på Goco-huset i Åby svajade rejält. En arm från en av statyerna hängde löst och räddningstjänsten arbetade med att försöka säkra statyerna. Den lösa armen blåste till slut ner.

– Vi har säkrat den ena armen och spärrat av området. Eftersom det blåser och det här är på så hög höjd kan vi inte göra så mycket åt den andra statyn, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

ANNONS

Trafiken påverkad av väderläget

Flera larm har också kommit in om nedfallna träd och hinder på vägen till följd av vädret.

I Partille blåste ett byggstaket ner vid Partille Arena. Även trafiken har påverkats av vädret.

På Älvsborgsbron har hastigheten tillfälligt fått sänkas och färjetrafiken ut mot öarna har påverkats och tidtabellen ändrats.

– Det är ett blåsigt väderläge i Göteborg med en byvind uppe på 21-22 m/s så det är mycket hårda vindbyar, säger Linus Karlsson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Chans till sol

Enligt SMHI:s prognos kommer vindarna hålla i sig hela eftermiddagen för att sedan avta framåt kvällen.

Finns det chans att se en glimt av solen?

– Under eftermiddagen kommer molnen tunnas ut och då finns det mer utrymme för solen i eftermiddag, säger Linus Karlsson.

Kulingvarningar gäller längs med västkusten och Kattegatt, och i nuläget är det inte aktuellt att utfärda andra varningar i Göteborg med omnejd.

– Varningen gäller främst de nordöstra delarna av Götaland, men det blåser rejält minst sagt och det är ju alltid bra att vara uppmärksam på grenar som kan knäckas och träd som faller.

Vädret hänger ihop med ett lågtryck som passerar västerifrån.

– Vindbandet rör sig sakta österut och i åtminstone början av måndagen ser det därför ut att kunna bli lite sol.

ANNONS
ANNONS